17 жертви на трафик на хора, получават помощ в приютите на НКБТХ

10.12.2017 15:25 524 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС България

17 лица, жертви на трафик на хора, получават помощ в трите приюта на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), които действат в София, Варна и Бургас.

Капацитетът за настаняване на лица в услугите в трите големи града е 26 лица и 10 деца. Настанените там, понастоящем 17 души, получават медицинска, психологическа, правна и социална подкрепа.

Това става ясно от оповестения доклад на комисията. Разпространена е и приетата Национална програма за противодействие и закрила на жертвите за 2018 г., както и планираните през следващата година дейности.

През следващата година се предвиждат промени в Закона за борба с трафика на хора и редица инициативи в рамките на Председателството на България на Съвета на ЕС.

Понастоящем, държавата ни е с най-високия капацитет за подпомагане на пострадалите от престъплението „трафик на хора“, от създаването на Комисията. Под нейно ръководството, функционират четири приюта за жертви на трафик, един кризисен център за деца и три консултативни услуги, на територията на градовете София, Варна и Бургас.

През изминалата година започна работа и нова Местна комисия за борба с трафика на хора в гр. Плевен, с което местните структури за противодействие на това престъпление станаха десет на брой.

През 2018 г. ще се работи в посока затвърждаване ролята на администрацията на НКБТХ като координатор на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора (НМН). Предвиждат се обучения на местно и национално ниво за разпознаване на механизма, като рамка за оперативно сътрудничество при случаи на жертви на трафик в страната и чужбина.

През следващата година се предвижда администрацията на НКБТХ да предложи промени в Закона за борба с трафика на хора и Правилника за приютите за временно настаняване и центровете за закрила и помощ на жертвите на трафик на хора с оглед на предоставяне на ясна дефиниция на т. нар. „период за размисъл и възстановяване на жертвите на трафик“. Промените в закона ще отразят и разширената институционална рамка за противодействие на трафика на хора.

През първите шест месеца на 2018 г. България председателства Съвета на Европейският съюз. Страната ни е развила една от най-цялостните институционални рамки за противодействие на трафика на хора в ЕС със структури за координация както на национално, така и на местно равнище. Председателството е възможност България да се позиционира като източник на устойчиви политики и практики, и да послужи като платформа за обмен на информация и добър опит за разработването и прилагането на политиките за борба с трафика на хора, в хода на присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. В тази връзка Националната комисия за борба с трафика на хора планира да организира Международен форум за отбелязване на напредъка, предизвикателствата и възможностите в сферата на борбата с трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на европейската интеграция на региона.

Превенцията отново е приоритет в Националната програма за 2018 г. Ще бъдат проведени традиционните кампании за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, сексуална експлоатация, кампания с акцент върху новите заплахи и реалности при трафика на хора, по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Ще бъдат проведени също таргетирани, информационни сесии сред специфични, уязвими групи, в т. ч. и с мигранти и граждани на трети страни.

И през следващата година продължава работата в посока преодоляване на последиците от престъплението трафик на хора чрез прилагането на Националния механизъм за насочване и чрез предоставяне на цялостна подкрепа и защита за жертвите на трафик в приютите на НКБТХ.

През 2018 г. са предвидени и практически дейности като провеждане на съвместни дни на действие между разследващи, прокурори и социални работници от България и Швейцария и обменни визити между представители на институциите в България и Чехия, с оглед на зачестилите случаи на трудова експлоатация на български граждани в Чехия. /БГНЕС

Споделете в:

Коментари

Топ новини

За силата на приятелството и страстта към тениса на маса
17.08.2019 20:07 107
За силата на приятелството и страстта към тениса на маса

Турнирът по тенис на маса в Панагюрище е от световно ниво и това се доказва с все...

България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд
17.08.2019 19:52 84
България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд

Арбитражният съд във Вашингтон отхвърли окончателно исковете на Оманския фонд във...

Нова положителна проба за чума по свинете в Смолянско
17.08.2019 11:05 278
Нова положителна проба за чума по свинете в Смолянско

Нова положителна проба за Африканска чума по свинете е потвърдена на територията ...

ТМ+

Не пренебрегвайте липсата на витамин B12
17.08.2019 10:41 136 TM +
Не пренебрегвайте липсата на витамин B12

Витамин В12 е необходим за производството на достатъчно здрави червени кръвни кле...

Юли е бил най-горещият месец на Земята
16.08.2019 09:21 112 TM +
Юли е бил най-горещият месец на Земята

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога в светов...

Откриха връзка между кръвните групи и рака
15.08.2019 13:04 1575 Общество
Откриха връзка между кръвните групи и рака

Съществува връзка между кръвната група на човек и възможността за развитие на рак...

Евростат: Българите пътуват най-малко и най-малко харчат за почивка
13.08.2019 12:11 162 TM +
Евростат: Българите пътуват най-малко и най-малко харчат за почивка

През 2017 г. жителите на ЕС са извършили общо 1 милиард пътувания, или за бизнес,...