Депутатите изслушаха МВР, ДАНС и Цацаров за шпионския скандал

11.09.2019 14:25 156 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Христина Владимирова България

По време на пленарното заседание в НС, Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха актуална информация на депутатите във връзка с оповестените от прокуратурата обвинения срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия.

В началото на днешното заседание на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова направи процедурно предложение да бъдат изслушани председателят на ДАНС и Министърът на вътрешните работи във връзка с вчерашния брифинг на прокуратурата.
От своя страна БСП поискаха изслушване и на премиера Бойко Борисов.

От ДАНС заявиха, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, като трансферът на финансовите средства е от руски гражданин, ръководител на организация „Двуглав орел“. Чуждестранният гражданин е имал интереси в различни области, касаещи обществения и политическия живот в България. Според данните, с които органите на реда разполагат, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България. Ръководителите и на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада, като единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод действията му, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава.

Придобита е информация, че двамата чужди граждани развиват съвместна дейност и действам координирано. От ДАНС имат информация, че Николай Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многокрайтно е пътувал за Русия, за да провежда срещи с тях, те са му възлагали задачи и в някои случаи са му давали финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България. В документа се предлага и провеждането на редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическия живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до политическа промяна в България, като това е свързано с реализирането на „Проект България“ и неговата икономическа основа.

„В документа още се посочва , че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, допълни още Димитър Георгиев.

Изслушването на представителите на МВР и ДАНС разбуни опозицията в парламентарната зала с мотивите, че процедурата „изслушване“ и „посещение“ трябва да бъдат разграничени и че получената информация не е повече отколкото преди да влязат в залата. Депутатите поискаха отговори за случая от главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор от своя страна заяви, че и на бизнесмена Константин Малофеев е наложена забрана да влиза в България за период от 10 години. Същата забрана беше наложена вчера и на руския ген. Леонид Решетников. Той допълни, че случаят не представлява политическа акция, свързана с предстоящите местни избори и че това не е атака срещу движение „Русофили“, въпреки че движението е било използвано за реализация на определени цели, свързани с финансиране на пране на пари.

Цацаров припомни, че съдебното производство е започнало на 3 юли тази година, като до момента има 11 претърсвания на адреси, от които са иззети компютърни конфигурации и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лица автомобили, извършени са 8 лични обиска на лица, разпитани са 15 свидетели, двама от тях пред съдия, а 8 са били задържани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия обем доказателства, в качеството на обвиняем е привлечен един, а именно Николай Малинов, който е с мярка 50 000 лв. гаранция и му е наложена забрана да напуска страната.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

По ваш сигнал: Проблем в кв.“Ставропол“
17.09.2019 18:40 1406
По ваш сигнал: Проблем в кв.“Ставропол“

Живеещи на ул. 8 март в Пазарджик се оплакват от агресивно поведение на болен мъж...

Д-р Петър Лазов: Никога не съм поставял стентове на здрави хора
17.09.2019 17:44 925
Д-р Петър Лазов: Никога не съм поставял стентове на здрави хора

Правят ли се операции на здрави хора в болницата в Пазарджик? Въпросът постави в ...

“Левски“ Паталеница ще играе благотворително за Георги Арнаудов
17.09.2019 17:19 956
“Левски“ Паталеница ще играе благотворително за Георги Арнаудов

Георги Арнаудов страда от злокачествено образувание в тазобедрената кост...

ТМ+

Започват снимките на пилотен епизод от втори сериал на „Игра на тронове“
14.09.2019 16:26 320 TM +
Започват снимките на пилотен епизод от втори сериал на „Игра на тронове“

HBO започва снимките на пилотен епизод от втори сериал на вселената „Игра н...

Суперкомпютър следи видеонаблюдението в община Пещера
11.09.2019 17:41 2748 Акценти
Суперкомпютър следи видеонаблюдението в община Пещера

Пещера е третата община в страната, в която има видеонаблюдение, базирано на обла...

Медици разкриха лечебните свойства на водката
08.09.2019 12:25 522 Общество
Медици разкриха лечебните свойства на водката

Експертите смятат, че водката се явява ефективен начин да се избавите от остеохон...

Wikipedia е станала обект на кибератака
07.09.2019 11:33 235 Техно
Wikipedia е станала обект на кибератака

Онлайн енциклопедията Wikipedia обяви, че е станала обект на кибератака, което е ...