Емоционалната реч на Стефан Данаилов в защита на раковоболните - видео

14.12.2017 14:08 528 Коментари:1 / Добави коментар Източник: БГНЕС България

Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Това заяви Стефан Данаилов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г.

В конфликт на интереси съм, защото ще подкрепя ветото на президента, а съм онкоболен. Затова заявявам конфликт на интереси, каза Данаилов, който дойде в пленарна зала специално заради президентското вето.

„Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, посочи Данаилов.

„Обръщам се към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза Стефан Данаилов.

След Данаилов думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че уважава Стефан Данаилов, но в днешния дебат той бил употребен. „Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания. Моят баща почина на 62 години и точно заради това не искам по тази тема да се спекулира в пленарна зала“, каза Цветанов.

Той запита, когато имало 485 млн. лв. повече за здравеопазване за 2018 г. това не била ли по-добра политика за здравеопазване, която щяло да направи днешното правителство. Разходите, които щяла да направи Касата били 407 млн. лв. Парите за здравеопазване щели да бъдат 4 млрд. лв.

„Уважение и респект г-н Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Вие казахте за младите и за самия вас, но искам да сложа и тези, които си заминаха. Това, което можем днес да говорим, е да търсим политики, за да предотвратим тези заболявания да стигат до хората. Не е ли по-добре да имаме необходимото диагностициране и прегледи, които да могат да ни дадат възможност да живеем по-дълго време и да предотвратим всяко едно раково заболяване. В днешния дебат можеше да излезе и да говори и Вежди Рашидов, който също се е лекувал от рак, можеше да поканим и Данчето Фандъкова, но това, което и тя призовава и, което призовават всички тези, които преминават по този път е преди всичко профилактика и превенция“, каза Цветанов.

„Ако вървим в тази хипотеза, която предлагате, значи да отделим от парите за профилактика. Искам всички млади хора да направят профилактични прегледи и да предотвратим това, което се случва на Стефан Данаилов, Вежди Рашидов и Фандъкова и всички останали. Колеги от БСП, както винаги се стараете да употребявате хората. В тази посока показахте, че не говорите за политики, а искате да употребите само хората, за да постигнете някакви политически цели. Всеки един знае, че в момента дебатът е за 32 молекули. В този дебат не трябва да има популизъм, а експертизъм. Нека не спекулираме, с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът, той няма да се реши. Трябва да направим така, че той да действа да се реши с профилактика“, смята Цветанов. Той се похвали, че по време на първия си мандат заради политиката си ГЕРБ били спасили над 400 човешки живота от жертви по пътищата.

„Това последното с първия мандат и колко живота сте спасили, нека да напомня, че точно тогава 1,5 млрд. лв. заминаха другаде. Вие лично изтеглихте тези пари, защото участвахте в правителството. Вие сте длъжни на хората и за още 10 години“, обърна се Антон Кутев от БСП към Цветанов.

Стефан Данаилов взе думата, за да отговори на Цветанов.

„Другарю, Цветанов, всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, току що влязох. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари.

Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата ПГ явно няма да се състои, за което искрено съжалявам. Съжалявам за хората, които не мислят като Вас, другарю Цветанов“, обърна се още Данаилов към Цветанов.

С болестите не е хубаво много да се заиграва, взе думата и Вежди Рашидов. „Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви Рашидов.

„ Струваше 70 000 евро лечението ми. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно, защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги“, каза Рашидов.

 

Споделете в:

Коментари

1
0
Богдан Стаматов15.12.2017

Хубав човек е Стефан Данаилов. Само не знам, защо членува в тази терористична организация БКП...

Топ новини

Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г.
19.05.2019 12:20 166
Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г.

Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат о...

Ще бележи ли апатията евровота?
19.05.2019 12:09 39
Ще бележи ли апатията евровота?

Четири дни преди 400-те милиона потенциални европейски избиратели да бъдат призов...

Затоплянето продължава, за баловете ще има превалявания
19.05.2019 11:47 106
Затоплянето продължава, за баловете ще има превалявания

Над страната затоплянето ще продължи. Ще има разкъсана облачност, валежи не се оч...

ТМ+

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 118 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 532 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 803 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...

Гаф с чаша кафе в Игра на тронове
07.05.2019 11:02 767 TM +
Гаф с чаша кафе в Игра на тронове

Потребителите на социалните мрежи са забелязали картонена чаша кафе от Starbucks ...