Граждани излязоха срещу изграждането на инсинератор в ТЕЦ-София

29.05.2018 09:38 444 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева България

Граждани, общественици, общински съветници и представители на неправителствени организации излязоха на протест пред Столичната община.

Повод за недоволството им стана решението на Столичния общински съвет да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 128.5 млн. лв. за изграждането на инсинератор в ТЕЦ-София.

Сумата е 41% от необходимите 308 млн. лв., по-голямата част, от които са осигурени от ОП „Околна среда”. И въпреки че от „Московска” 33 уверяват хората, че изгаряйки RDF отпадък, въздухът се очаква да стане дори по-чист, протестиращите не вярват на тези думи.

На протеста е Светлана Руминия, която е дошла с детето си. Тя иска местните власти да гарантират здравословната среда на нейните деца.

„Заради децата сме тук, защото смятаме, че това нещо може да се окаже пагубно за здравето им както и за нашето. Смятаме, че горенето на отпадъци е последното действие, което трябва да се предприема въобще. Това нещо е далече от рециклирането, от оползотворяването."

Общината трябва да вложи всички тези средства, за които иска да се вземе заем за всички други дейности, а не за това, което може да повлияе толкова пагубно върху нас, убедена е Руминия.

Тя коментира още, че самият филтър на инсталацията струва колкото половината от самото съоръжение и не е убедена колко често той ще се сменя. А на контролните институции не вярва да си вършат съвестно работата.

Светлана недоумява защо, след като топлофикациите се ориентират към природосъобразни алтернативи, Столичната община избира този морално остарял вариант. Жената казва, че според нея всичко се прави за комисионните, но нека те не са на цената на човешкото здраве.

Решението се взе на базата на анализ, направен от една консултантска фирма, която във всеки свой доклад препоръчва изгарянето като единствен и най-добър вариант,  заяви Симеон Славчев от „Политическа група 5”.

„На тях им нямаме доверие. Затова преложихме работна група от български експерти от БАН и всички университети в България да направят анализ. Имаме доверие на българските учени”, категоричен е общинският съветник.

Славчев заяви, че ще внесат доклад в общинския съвет с искане за свикване на референдум, за да могат хората да кажат волята си.

Според инжинер Ясен Цветанов, който също е на протеста, 4 млрд. лева ще изгуби България в следващите 26 години, ако се изгради тази инсталация.

„Това е като АЕЦ Белене 2 като финанси, изключително затъване дори и да бъде изградена. Второ - няма никаква нужда от нея и ще трови неимоверно София. Има много други алтернативи, които ще струват в пъти по-евтино от този вариант, който избра общинският съвет. От където и да го погледнете няма никакво логика в това предложение”, каза Цветанов.

Той обяви, че с това решение са нарушени 4 закона, 2 наредби и Конституцията на България. Цветанов заяви, че ще си търсят правата в съда и ще обжалват решението на Столичния общински съвет.

Тагове: политика
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Пазарджишката полиция получи 13 нови автомобила
23.05.2019 12:58 809
Пазарджишката полиция получи 13 нови автомобила

Нови автомобили за служителите от ОДМВР-Пазарджик. Днес на кратка тържествена ...

Промени в движението по магистралите заради празниците и ремонти
23.05.2019 12:48 99
Промени в движението по магистралите заради празниците и ремонти

Днес - 23 май, от 14 ч. до 20 ч., на 24 май /петък/ от 9 ч. до 12 ч., и на 26 май...

Пазарджик ще отпразнува 24 май с шествие и концерт на деца
23.05.2019 12:23 107
Пазарджик ще отпразнува 24 май с шествие и концерт на деца

Празникът на славянската писменост ще започне с шествие в начален час 10,30 ч. и ...

ТМ+

Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан
20.05.2019 16:16 185 Култура
Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна пал...

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 184 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 643 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 851 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...