Граждани излязоха срещу изграждането на инсинератор в ТЕЦ-София

29.05.2018 09:38 547 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева България

Граждани, общественици, общински съветници и представители на неправителствени организации излязоха на протест пред Столичната община.

Повод за недоволството им стана решението на Столичния общински съвет да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 128.5 млн. лв. за изграждането на инсинератор в ТЕЦ-София.

Сумата е 41% от необходимите 308 млн. лв., по-голямата част, от които са осигурени от ОП „Околна среда”. И въпреки че от „Московска” 33 уверяват хората, че изгаряйки RDF отпадък, въздухът се очаква да стане дори по-чист, протестиращите не вярват на тези думи.

На протеста е Светлана Руминия, която е дошла с детето си. Тя иска местните власти да гарантират здравословната среда на нейните деца.

„Заради децата сме тук, защото смятаме, че това нещо може да се окаже пагубно за здравето им както и за нашето. Смятаме, че горенето на отпадъци е последното действие, което трябва да се предприема въобще. Това нещо е далече от рециклирането, от оползотворяването."

Общината трябва да вложи всички тези средства, за които иска да се вземе заем за всички други дейности, а не за това, което може да повлияе толкова пагубно върху нас, убедена е Руминия.

Тя коментира още, че самият филтър на инсталацията струва колкото половината от самото съоръжение и не е убедена колко често той ще се сменя. А на контролните институции не вярва да си вършат съвестно работата.

Светлана недоумява защо, след като топлофикациите се ориентират към природосъобразни алтернативи, Столичната община избира този морално остарял вариант. Жената казва, че според нея всичко се прави за комисионните, но нека те не са на цената на човешкото здраве.

Решението се взе на базата на анализ, направен от една консултантска фирма, която във всеки свой доклад препоръчва изгарянето като единствен и най-добър вариант,  заяви Симеон Славчев от „Политическа група 5”.

„На тях им нямаме доверие. Затова преложихме работна група от български експерти от БАН и всички университети в България да направят анализ. Имаме доверие на българските учени”, категоричен е общинският съветник.

Славчев заяви, че ще внесат доклад в общинския съвет с искане за свикване на референдум, за да могат хората да кажат волята си.

Според инжинер Ясен Цветанов, който също е на протеста, 4 млрд. лева ще изгуби България в следващите 26 години, ако се изгради тази инсталация.

„Това е като АЕЦ Белене 2 като финанси, изключително затъване дори и да бъде изградена. Второ - няма никаква нужда от нея и ще трови неимоверно София. Има много други алтернативи, които ще струват в пъти по-евтино от този вариант, който избра общинският съвет. От където и да го погледнете няма никакво логика в това предложение”, каза Цветанов.

Той обяви, че с това решение са нарушени 4 закона, 2 наредби и Конституцията на България. Цветанов заяви, че ще си търсят правата в съда и ще обжалват решението на Столичния общински съвет.

Тагове: политика
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Запали се старото сметище на Велинград
23.08.2019 16:45 47
Запали се старото сметище на Велинград

Старото сметище на Велинград се запали тази нощ. Кълба от дим притесниха живеещит...

Пожарът край Ветрен засегна площ от 1000 дка
23.08.2019 16:43 78
Пожарът край Ветрен засегна площ от 1000 дка

Пожарът край Ветрен е засегнал площ от хиляда декара. Над 300 декара от тях е шир...

82-ма гранични полицаи положиха клетва днес
23.08.2019 16:18 97
82-ма гранични полицаи положиха клетва днес

Гранична полиция ще приеме в редиците 82-ма нови служители. Те положиха днес клет...

ТМ+

Какво дава кафето на хората?
23.08.2019 09:04 89 TM +
Какво дава кафето на хората?

Кафето е основна част от ежедневието за мнозина. Докато някои започват деня си с ...

Пълните хора понасят жегите по-добре
21.08.2019 11:23 201 Човек
Пълните хора понасят жегите по-добре

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, т...

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 125 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 457 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...