Как яйцата са влезли в историята на българското радио

04.11.2018 09:33 355 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева България

Две кокоши яйца са част от музейната експозиция за историята на радиото в България „Проф. Д-р Веселин Димитров“.

Оказа се, че българските кокоши яйца имат пряка връзка с радиоисторията на България.

Това разказаха уредниците тук, което е само една малка част от интересните и любопитни истории, които крие историята за родното радио, събрана в експозиция в сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Музейната експозиция тук съхранява историята на българското радио. Показани са уникални експонати, като първите микрофони на общественото „Родно радио”, радиоприемници и др. С част от експонатите е изградено аналогово радиостудио, в което всеки посетител може да се постави на мястото на радиоводещ или звукорежисьор например.

В края на 1929 г. за първи път прозвучава в ефир „Родно радио“, което след пробния период, от средата на 1930 година започва да работи.

Първите думи, които прозвучали в радиоефира на България са: Ало, ало, Радио София. Така съобщили в нашия ефир, че се появява българско радио.

Радиото в България тръгва първо като обществено - от общественици – хората, които отделят свои средства, възможности и правят първото „Родно радио“, както са го кръстили, разказва уредникът Захари Миленков. То работи 4 години, след това материалната му база е национализирана“, обяснява Миленков и допълва, че така се повява държавното радио „София“.

Самият Миленков е работил много години в националното радио и още тогава започва малко по малко да събира материали, снимки, спомени за историята на радиото. Когато преминава да работи във Факултета по журналистика успяват с колеги да открият музея. Тук се гордеят, че всички експонати са дарения – от Софийският университет, от ФЖМК, Националното радио. Много ги радва, че имат дарения от много граждани от София и страната, които вместо да ги продадат, са ги дарили безкористно.

И сега на въпроса за кокошите яйца и защо имат такова значение за радиото, както и защото се запечатвали с червен восък радиоапаратите в един период от историята. Восъкът е, защото по време на Втората световна война нашите власти са се стараели да ограничат българското население да не слуша вражески радиостанции и са задължили всеки, който има радиоприемник да го занесе в полицията и там го запечатват, така е било до края на войната.

За кокошите яйца пък оказа се историята е много интересна. „Когато държавата взима решение и обявява конкурс за национален мощен предавател, се явяват няколко фирми, печели унгарска. Тогава немската държава за става зад своята фирма „Телефункен“ и казва: Ако не дадете на нея да направи националния предавател, то тогава ние няма да купуваме вашите кокоши яйца. А България изнасяла милиони кокоши яйца в Германия и това е било сериозно перо в бюджета на държавата. И тогава правят ново жури само от икономисти и казват: Печели „Телефункен“, разказа Миленков.

Какви истории крие още музейната експозиция, може да разбере всеки, който дойде тук. Входът е свободен.

„Могат да дойдат всички хора, които имат интерес към радиото като такова, към неговата история, към интересните експонати, които показваме тук и да научат неща, които няма от къде да узнаят. Нито ги има в Интернет, нито пък са публикувани в отделни книги. За историята на радиото публикации има главно до 1944г. Следващият период очаква своите изследователи“, разказа Антоанета Радославова – историк на музиката в радиото, която също е уредник в музея. За сега, поради липса на достатъчно експозиционна площ, Музеят разказва за историята на радиото ни до към 1990 година. 

Тагове: музеи
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Шампионът Хебър вдигна купата
20.05.2019 18:12 347
Шампионът Хебър вдигна купата

Шампионът в Югозападната Трета лига отборът на Хебър вдига купата на победителя н...

Борисов: Санирането на сгради ще продължи през следващата година
20.05.2019 17:39 746
Борисов: Санирането на сгради ще продължи през следващата година

През следващата година ще стартира нов етап на програмата за саниране на многофам...

На тържествена сесия избраха новите почетни граждани на Пазарджик
20.05.2019 17:36 183
На тържествена сесия избраха новите почетни граждани на Пазарджик

Константин Абаджиев и д-р Никола Пенчев са новите почетни граждани на Пазарджик. ...

ТМ+

Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан
20.05.2019 16:16 89 Култура
Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна пал...

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 152 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 573 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 822 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...