Специализираният съд не даде ход на мегаделото КТБ

13.12.2017 13:31 438 Коментари: / Добави коментар България

За днес бе насрочено първото заседание по него, което е разпоредително.

Делото бе отложено за януари догодина.

Няколко бяха причините да не се дава ход на това дело, сред тях и тази, че не е получен отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. Бившият банкер е нередовно призован. Съдебната поръчка е изпратена през ноември, но няма отговор. Василев е търсен на адреса в София, но по сведения и на домоуправителя от около 4 години не е забелязван там.

Освен нередовното призоваване на Василев, се оказа, че друг от подсъдимите няма адвокат, тъй като защитникът му е починал. Имаше и подсъдим със сменен адвокат. „Интересът на прокуратурата е да тръгне съдебното следствие”, каза прокурор Иван Гешев. Той е сигурен, че доказателствата, с които разполагат ще дадат отговор на въпросите, които се задават в обществото. „Затова интересът на прокуратурата е да тръгне наказателното производство и ще направим всичко възможно като страна в този процес да осигурим тръгването на този наказателен процес”, посочи Гешев. На въпрос за граждански иск, от прокуратурата посочиха сумата от 4,4 млрд. лв. от синдиците.

Прокуратурата са изобретатели във всяко отношение, включително по отношение на двигатели с вътрешно горене. Това заяви Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ преди заседанието на мегаделото за КТБ във връзка с това, че прокуратурата сравни делото с „кацане на Луната”. На въпрос, че след като няма проблем с надзора защо има фалирала банка, Гунев отговори: Попитайте тези, които извършиха погрома. „Нарисуван от някои хора”, така пък отговори на въпроса как вижда Моделът КТБ, така както е описан в обвинителният акт Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

Припомняме, че обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

След като делото беше внесено в съда, ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, каза, че в общ житейски смисъл, случаят "КТБ" представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история.

Според Гешев не е пресилено да се посочи това дело като уникално. "Задачата, която седеше пред екипа на това дело беше със сложност близо до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятам, че сме кацнали. Дали ще дишаме и как ще протече процесът, предстои да видим", каза той тогава. /БГНЕС

Тагове: политика
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Запали се старото сметище на Велинград
23.08.2019 16:45 517
Запали се старото сметище на Велинград

Старото сметище на Велинград се запали тази нощ. Кълба от дим притесниха живеещит...

Пожарът край Ветрен засегна площ от 1000 дка
23.08.2019 16:43 336
Пожарът край Ветрен засегна площ от 1000 дка

Пожарът край Ветрен е засегнал площ от хиляда декара. Над 300 декара от тях е шир...

82-ма гранични полицаи положиха клетва днес
23.08.2019 16:18 365
82-ма гранични полицаи положиха клетва днес

Гранична полиция ще приеме в редиците 82-ма нови служители. Те положиха днес клет...

ТМ+

Какво дава кафето на хората?
23.08.2019 09:04 146 TM +
Какво дава кафето на хората?

Кафето е основна част от ежедневието за мнозина. Докато някои започват деня си с ...

Пълните хора понасят жегите по-добре
21.08.2019 11:23 215 Човек
Пълните хора понасят жегите по-добре

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, т...

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 130 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 468 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...