Десета национална среща на експертите по програми и проекти от общините се проведе в Боровец

13.11.2018 15:57 504 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Региони

Събитието се организира в партньорство с Община Самоков, която се кандидатира и бе избрана за град-домакин на един най-значимите и мащабни форуми на НСОРБ и НСОРБ-Актив.

Срещата се утвърди като място, на което всички, ангажирани с усвояването и управлението на европейските фондове, обменят опит и практики, дискутират и търсят общи решения на възникналите проблеми, за да бъдат използвани по оптимален начин тези ресурси.

Във форума взеха участие експерти от дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет; експерти от Генерални дирекции „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI); „Регионална и селищна политика“ (REGIO); „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ (EMPL) към Европейската комисия, членове на българската делегация в Европейския комитет на регионите, ръководителите на УО на ОПРР, ОПОС, ОПРЧР, ПРСР, ПМДР и експерти от техните екипи;
Поздрав към организатори и участници от името на Община Самоков отправи Красимира Костадинова, директор на дирекция “Европейски програми и ТСУ”.

На форума бяха представени и постиженията на Община Самоков в усвояването на средства по европейски програми. През двата програмни периода до момента са изпълнени проекти за над 50 млн. лв., като едни от най-сериозните инфраструктурни проекти са изграждане на пътя Шипочан – Гуцал, изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в четири села, както и ремонт на улици и тротоари в града.

Инфраструктурните проекти са на обща стойност близо 20 млн. лв. Сериозна инвестиция в опазване на околната среда е изграждането на Регионалния център за битови отпадъци за 8,5 млн. лв

В сферата на социалната политика – изграждането на Център за настаняване от семеен тип, където 12 деца намериха свой дом.

В момента се реализира проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, който ще даде възможност за подкрепа и на децата от ЦНСТ, след пълнолетието им. Отговорното отношение към здравеопазването показва извършения ремонт на отделенията в МБАЛ Самоков и закупуване на медицинска апаратура на обща стойност 3,5 млн. лв.

В сферата на туризма и културното наследство най-значимия проект е реставрацията на късноантичната крепост „Цари Мали Град”, както и проекта за маркетинг на туристическа дестинация.

С широка обществена значимост са проектите за внедряване на енергийна ефективност на обществени и частни сгради на обща стойност 8 млн. лв.

В перспектива, Общината създаде местна инициативна група, за което има одобрена стратегия за 9 млн. лв. Това ще бъде от изключителна подкрепа и за бизнеса.

В началото на следващата година ще бъде подписан и договора за създаване на Местна инициативна рибарска група, като за нея финансирането е около 2 млн. лв. Подготовката и кандидатстването с проекти ангажира сериозен ресурс от общинска администрация. Нашата община има готовност с много инфраструктурни проекти, особено във ВиК сектора, с които ще кандидатства при отварянето на подходящ програмен прозорец. 

Важно е да се разбере, че отговорното отношение към усвояването на средства от европейските програми ни дава възможност да подобряваме качеството на живот на жителите в дадена община.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Бебе в екипа на Телемедиа
21.08.2019 17:35 1224
Бебе в екипа на Телемедиа

Екипът на Телемедиа се увеличи с още един член. Тази сутрин в 9.15 часа на бял...

Ще гласуват ли пазарджиклии на местните избори?
21.08.2019 17:09 191
Ще гласуват ли пазарджиклии на местните избори?

Два месеца преди местните избори, на 27 октомври, попитахме жителите на Пазарджик...

Ремонт спира два влака на теснолинейката
21.08.2019 17:05 104
Ремонт спира два влака на теснолинейката

Два пътнически влака по линията Септември - Добринище няма да се движат през утре...

ТМ+

Пълните хора понасят жегите по-добре
21.08.2019 11:23 111 Човек
Пълните хора понасят жегите по-добре

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, т...

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 98 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 396 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...

Не пренебрегвайте липсата на витамин B12
17.08.2019 10:41 352 TM +
Не пренебрегвайте липсата на витамин B12

Витамин В12 е необходим за производството на достатъчно здрави червени кръвни кле...