Десета национална среща на експертите по програми и проекти от общините се проведе в Боровец

13.11.2018 15:57 383 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Региони

Събитието се организира в партньорство с Община Самоков, която се кандидатира и бе избрана за град-домакин на един най-значимите и мащабни форуми на НСОРБ и НСОРБ-Актив.

Срещата се утвърди като място, на което всички, ангажирани с усвояването и управлението на европейските фондове, обменят опит и практики, дискутират и търсят общи решения на възникналите проблеми, за да бъдат използвани по оптимален начин тези ресурси.

Във форума взеха участие експерти от дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет; експерти от Генерални дирекции „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI); „Регионална и селищна политика“ (REGIO); „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ (EMPL) към Европейската комисия, членове на българската делегация в Европейския комитет на регионите, ръководителите на УО на ОПРР, ОПОС, ОПРЧР, ПРСР, ПМДР и експерти от техните екипи;
Поздрав към организатори и участници от името на Община Самоков отправи Красимира Костадинова, директор на дирекция “Европейски програми и ТСУ”.

На форума бяха представени и постиженията на Община Самоков в усвояването на средства по европейски програми. През двата програмни периода до момента са изпълнени проекти за над 50 млн. лв., като едни от най-сериозните инфраструктурни проекти са изграждане на пътя Шипочан – Гуцал, изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в четири села, както и ремонт на улици и тротоари в града.

Инфраструктурните проекти са на обща стойност близо 20 млн. лв. Сериозна инвестиция в опазване на околната среда е изграждането на Регионалния център за битови отпадъци за 8,5 млн. лв

В сферата на социалната политика – изграждането на Център за настаняване от семеен тип, където 12 деца намериха свой дом.

В момента се реализира проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, който ще даде възможност за подкрепа и на децата от ЦНСТ, след пълнолетието им. Отговорното отношение към здравеопазването показва извършения ремонт на отделенията в МБАЛ Самоков и закупуване на медицинска апаратура на обща стойност 3,5 млн. лв.

В сферата на туризма и културното наследство най-значимия проект е реставрацията на късноантичната крепост „Цари Мали Град”, както и проекта за маркетинг на туристическа дестинация.

С широка обществена значимост са проектите за внедряване на енергийна ефективност на обществени и частни сгради на обща стойност 8 млн. лв.

В перспектива, Общината създаде местна инициативна група, за което има одобрена стратегия за 9 млн. лв. Това ще бъде от изключителна подкрепа и за бизнеса.

В началото на следващата година ще бъде подписан и договора за създаване на Местна инициативна рибарска група, като за нея финансирането е около 2 млн. лв. Подготовката и кандидатстването с проекти ангажира сериозен ресурс от общинска администрация. Нашата община има готовност с много инфраструктурни проекти, особено във ВиК сектора, с които ще кандидатства при отварянето на подходящ програмен прозорец. 

Важно е да се разбере, че отговорното отношение към усвояването на средства от европейските програми ни дава възможност да подобряваме качеството на живот на жителите в дадена община.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Пиян пазарджиклия прегази приятеля си в следобедните часове на 24 май
25.05.2019 11:14 5150
Пиян пазарджиклия прегази приятеля си в следобедните часове на 24 май

Инцидентът станал вчера следобед на улица в Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на...

Баловете от 24 май в Пазарджик - 2
25.05.2019 10:30 3794
Баловете от 24 май в Пазарджик - 2

Моменти от баловете на 24-ти май в Пазарджик. На добър час, млади хора!

Мигове от баловете на 24 май в Пазарджик
25.05.2019 10:21 3066
Мигове от баловете на 24 май в Пазарджик

Градинката пред паметника на Св.Св.Кирил и Методий на 24 май! Всички абитурент...

ТМ+

Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан
20.05.2019 16:16 307 Култура
Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна пал...

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 225 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 818 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 937 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...