Три сесии в областта този четвъртък

24.07.2018 17:29 1202 Коментари: / Добави коментар Региони

Местните парламенти в 3 общини в областта ще заседават този четвъртък. Във Велинград ще избират председател на Общинския съвет, в Септември ще дебатират по косавото изпълнение на бюджета на общината за изминалата година, а в Пещера ще разгледат проведените обществени поръчки и отчета за реализираните продажби от общината за първата половина на година.

 

Първи в последния четвъртък от месец юли ще заседават общинските съветници във Велинград. Още в самото начало на заседанието клетва ще положат новоизбраните съветници от групата на Движението за права и свободи. С интерес се очаква втората точка в дневния ред, касаеща избор на председател на местния парламент. Ако бъде запазено коалиционното споразумение от началото на мандата, мястото трябва да бъде за ДПС, а там спряганите в публичното пространство кандидатури за поста са две – тази на Али Мареков и на Муса Онбашиев. Сериозно лоби в политическите среди има и за кандидати на най-голямата политическа сила в местния парламент в курорта – тази на ГЕРБ. За председател на местния парламент оттам се спрагят имената на двама от настоящите заместници – Ирина Шумарова и Любомир Перчинков. И от двете централи обаче запазват мълчание по темата. Очаква се съветниците да одобрят финансови средства за финансиране на извършването на археологически разкопки в местността ”Свети Пророк Илия”, както и утвърдят списъците със защитени детски градини и защитени училища за учебната 2018/2019г. Сесията стартира в 9.30 часа, а в дневния ред са включени близо 40 теми.

 

В Септември пък се очаква да удостоят посмъртно със званието „Почетен гражданин на общината“ Йордан Иванов Петров. Съветниците ще разгледат и отчетите за изпълнение на решенията на местния парламент за първото полугодие на годината, както и за касовото изпълнение на бюджета, на сметките за средствата от Европейския съюз. Кметът Марин Рачев предлага и нова актуализация в разчета за финансиране на капиталовите разходи към второ тримесечие на община Септември за 2018г. В дневния ред на заседанието са включени общо 21 точки. Началото ще бъде поставено в 13.30 часа.

 

В Пещера също ще дискутират актуализацияна бюджета наобщината и разчета за капиталови разходи за 2018г. В дневния ред на заседанието попада и предложението за изменение и допълнение на Правилник за организацията и дейността на ОП „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“. Администрацията предлага също и създаване на общинско социално предприятие по озеленяване в Община Пещера. Темите, които ще разгледат местните политици в родопската община са 8, като началото на заседанието е в 14.30 часа.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Челен сблъсък на пътя за магистралата
23.07.2019 16:14 1390
Челен сблъсък на пътя за магистралата

Както вече ви съобщихме челен сблъсък между два автомобила блокира днес следобед ...

Внимание: Расте рискът от пожари!
23.07.2019 15:40 111
Внимание: Расте рискът от пожари!

За усложнена пожарна обстановка алармира РДПБЗН-Пазарджик. Повишаването н...

Доброволци ремонтираха църквата във Величково
23.07.2019 15:39 409
Доброволци ремонтираха църквата във Величково

Църквата "Свети пророк Илия" в село Величково посрещна своя празник напълно възст...

ТМ+

Какво притежават кметовете в Пазарджишка област
19.07.2019 17:47 5504 Акценти
Какво притежават кметовете в Пазарджишка област

Добро имотно и финансово състояние отчитат някои от кметовете в Пазарджишка облас...

Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?
15.07.2019 10:19 292 TM +
Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни веществ...

Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно
15.07.2019 08:32 311 TM +
Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно

„Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етничес...

Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души
11.07.2019 15:02 380 Общество
Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души

Населението на България е 7 милиона души към 1 януари 2019 г. и представлява 1,4%...