Колко струва най-скъпото шампанско?

06.08.2018 10:25 625 Коментари: / Добави коментар TM +

Легендата гласи, че през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.

Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското.

Според дадения патент шампанско може да се нарича само и единствено в областта, където е произведено Шампан, Франция. Навсякъде другаде трябва да се нарича пенливо вино. Въпреки това в България продължават да го назовават "шампанско".

Енологът Стоян Геров от Асоциацията на сомелиерите, който от няколко години живее в Германия и е тясно свързан със спецификите на пенливата напитка разказа за това прочуто вино.

"Празникът на шампанското не е много известен в България. Но едно такова питие заслужава да се почита със свой ден. То е създадено с цел да създава настроение. Ефектът се постига от играта на мехурчетата, които създават радостната емоция. Не случайно най-често се използва по време на рождени дни, при откривания на нови сгради, при пускане на кораби. У нас обаче заради все още малко познатите свойства все още се правят грешки и го поднасят с неподходящи храни", сподели Стоян Геров.

За шампанското трябва да се знае, че не е типичното вино, което не можем да го съчетаем с тежки храни или меса. В основната си форма напитката е бяла, макар че се произвеждат и червени, като розето. Подходящо е за консумиране с различни сирена и сладки продукти или сладкиши.

"За съжаление установявам, че българинът все още не умее правилно да консумира шампанското. От разстоянието наблюдавам, че има все една малка група хора, които знаят как се пие. Аз съм бил свидетел например, как едно класическо направено вино не се харесва чак толкова в сравнение нискокачествен продукт, напудрен с прибавени аромати. Казвали са ми виж колко хубаво мирише, независимо грубата газировка", отбелязва сомелиерът.

Ето и няколко интересни факта за пенливото вино по света:

Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние.

На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара.

Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде шардоне и пино ноар и струва 20 000 долара.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Двама загинаха след като малък самолет падна в пловдивско
20.04.2019 13:19 21
Двама загинаха след като малък самолет падна в пловдивско

Двама души загинаха, след като малък частен самолет падна край стадиона на пловди...

Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев
19.04.2019 20:10 2961
Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев

Помощник-треньорът  на ФК "Хебър"  Петър Коваче е починал внезапно. Вер...

130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград
19.04.2019 18:18 757
130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград

„Пъстър свят и хора разни. Всеки ден не става празник. Празникът ни извисяв...

ТМ+

Розовата луна ще озари небето
19.04.2019 09:58 310 Общество
Розовата луна ще озари небето

Ако метеорологичния условия позволят, тази вечер любителите на природни явления щ...

Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори
18.04.2019 10:05 364 Култура
Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори

Началото на края на фантастичната сага на НВО "Игра на тронове" започна. Сериа...

Медийната свобода в България - като в Етиопия
18.04.2019 09:51 295 Общество
Медийната свобода в България - като в Етиопия

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това показва годишният И...

235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област
16.04.2019 17:22 3076 Общество
235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област

  След множество спекулации относно размерите на помощите, получавани от...