Ердоган губи Анкара и Истанбул

01.04.2019 16:15 327 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА Редактор: Павлина Гаджева Свят

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се сблъска с нежелан резултат в понеделник, след като резултатите от местните избори показаха, че управляващата партия е загубила столицата Анкара и икономическия център на Истанбул.

Загубата на двата големи града в страната ще бъде зашеметяващо поражение за Ердоган, бивш кмет на Истанбул, чиято способност да печели многократно избори е несравнима в историята на Турция.

Ердоган се бореше усилено, описвайки гласуването в неделя за кметовете и районните съвети като борба за оцеляването на нацията, но изборите станаха тест за управлението на ПСР, след като Турция изпадна в рецесия за първи път от десетилетие.

Опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 28 000 гласа след преброяването на повечето бюлетини, каза председателят на Върховния избирателен съвет (ВИС) Сади Гювен.

Имамоглу спечели почти 4,16 милиона гласа, докато кандидатът на ПСР и бивши премиер Бинали Йълдъръм получи 4,13 милиона.

И двамата претендираха за победа в ранните часове след оспорвана надпревара за управлението на най-големия град в страната, с предварителни резултати, които сочат, че разликата между тях е минимална. Процедурите за оспорване на гласуването продължават, каза Гювен, като оставаха да бъдат преброени 84 урни.

Мръсната политика загуби

В Анкара опозиционният кандидат за кмет Мансур Яваш изпреварва с 50,89% от гласовете Мехмет Оджасеки от ПСР, който е с 47,06%, съобщи Анадолската агенция след преброяването на 99% от гласовете. "Анкара е спечелена. Губещият в Анкара е Оджасеки, мръсната политика загуби“, каза Яваш пред свои привърженици, развяващи червени турски знамена и празнувайки с фойерверки победата.

Длъжностни лица от ПСР заявиха, че ще се противопоставят на твърденията за десетки хиляди недействителни гласове в двата големи града.

В изявление на поддръжниците в Анкара, Ердоган каза, че изборите са победа за ПСР, която заедно с коалиционния си партньор, дясната Партия на националистическото движение (ПНД), спечели повече от 50 процента от гласовете в цялата страна.

Но турският лидер, изглежда, прие, че някои общински постове са загубени, без да спомене директно резултатите в Анкара или Истанбул.

"Ако има някакви недостатъци, наш дълг е да ги коригираме," каза Ердоган. "От утре сутринта ще започнем работата си, за да идентифицираме нашите недостатъци и да ги компенсираме."

Истанбул е сърцето му

Загубата в Истанбул, според анализатори, ще бъде особено болезнена за Ердоган, който е израснал в работническия квартал "Касимпаша" на града и е обичал да казва пред избирателите от ПСР, че победата в града е като спечелването на Турция.

Той издигна за кандидат един от своите най-лоялни следовници и бивш премиер Йълдъръм. "Истанбул е неговото сърце, наистина е важно за него, това е първото място, което те (ПСР) започнаха да печелят," каза Айше Аята, професор по политически науки в Техническия университет в Близкия изток в Анкара.

"Има два вида резултати от изборите. Те запазиха като цяло своето мнозинство от 51%, което е много важно. Ако не бяха, това би довело до съмнение за тяхната легитимност."

За неговите поддръжници Ердоган остава силният лидер, които вярват, че Турция се нуждае от него и рекламират икономическото развитие на страната през годините, в които той и ПСР са на власт.

Обединявайки базата си сред набожните по-консервативни турци, Ердоган представи опонентите си като врагове на държавата, опетнявайки ги като обвързани с кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК), които водят от десетилетия бунт срещу Анкара.

Активисти за човешките правата и западните съюзници на Турция твърдят, че под ръководството на Ердоган демокрацията е разрушена, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г., който доведе до арестуването на десетки хиляди хора.

ПСР изгради успеха си в избирателните урни върху икономическата сила на Ердоган, но дни преди гласуването турската лира отново се плъзна надолу, предизвиквайки спомени за валутната криза от 2018 г., която сериозно нарани турските домакинства.

Как Ердоган ще управлява икономиката ще бъде от ключово значение за успеха на партията през следващите няколко години преди следващите президентски и общи избори през 2023 година.

В понеделник турският лидер каза пред свои поддръжници, че икономическите реформи и сигурността ще бъдат в центъра на вниманието след местните избори. Неговият финансов министър вече каза, че следващата седмица ще бъдат огласени икономически реформи.

„Ердоган трябва да разбере причините за тези загуби и вероятно ще наблегне на гарантирането на определено ниво на икономически растеж до следващите общи избори”, каза Емре Ердоган, професор в Университета Истанбул Билги.

"Най-вероятно жителите на двата мегаполиса са пострадали от икономическия спад и това намери отражение в изборите". /АФП

 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев
19.04.2019 20:10 1266
Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев

Помощник-треньорът  на ФК "Хебър"  Петър Коваче е починал внезапно. Вер...

130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград
19.04.2019 18:18 425
130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград

„Пъстър свят и хора разни. Всеки ден не става празник. Празникът ни извисяв...

Инвестициите в спортна инфраструктура в Пещера продължават
19.04.2019 17:49 204
Инвестициите в спортна инфраструктура в Пещера продължават

С финансовата подкрепа на основния спонсор на ФК “Свобода” и община П...

ТМ+

Розовата луна ще озари небето
19.04.2019 09:58 198 Общество
Розовата луна ще озари небето

Ако метеорологичния условия позволят, тази вечер любителите на природни явления щ...

Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори
18.04.2019 10:05 280 Култура
Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори

Началото на края на фантастичната сага на НВО "Игра на тронове" започна. Сериа...

Медийната свобода в България - като в Етиопия
18.04.2019 09:51 218 Общество
Медийната свобода в България - като в Етиопия

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това показва годишният И...

235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област
16.04.2019 17:22 3051 Общество
235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област

  След множество спекулации относно размерите на помощите, получавани от...