Франция и Германия подписаха исторически договор за тясно сътрудничество

22.01.2019 17:40 207 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Свят

Лидерите на Франция и Германия подписаха днес последващо споразумение за Договора от 1963 година, с което да подчертаят дълбочината на партньорството си в сърцето на Европейския съюз.

Инициативата има за цел да изпрати силен отговор на евроскептичните сили в момент, в който Евросъюзът се бори с Брекзит и вероятна изборна победа на популистки националистически партии на изборите през май за Европейски парламент.

Новият френско-германски договор за приятелство беше критикуван с мотива, че отива твърде далеч, че няма достатъчно потенциал и е по-скоро символична инициатива на двама отслабени лидери.

Докато канцлерът Ангела Меркел обяви, че това ще е последният ѝ мандат, президентът Еманюел Макрон се бори с протестите на Жълтите жилетки и срив в рейтингите му.

Междувременно крайнодесните лидери във Франция нападнаха споразумението със серия от конспиративни теории, според които Макрон "продава" френския суверенитет на съседа си отвъд река Рейн.

Новият пакт беше подписан в германския граничен град Аахен, известен като Aix-la-Chapelle на френски, на 22 януари – точно в деня, когато през 1963 година германският канцлер Конрад Аденауер и френският президент Шарл де Гол подписват първоначалния Елисейски договор в Париж.

Новият документ обвързва двете страни за годишни междуправителствени срещи, наред с редовните срещи, в които участват по 50 депутати от всяка страна.

Следват трите ключови елемента от договора от 16 страници:

Сигурност и външни работи:

Двете страни се ангажират да застанат рамо до рамо в случай на военно нападение срещу която и да е от тях, потвърждавайки ангажимента, вече записан в договорите за ЕС и НАТО.

Париж и Берлин ще създадат и нов съвместен Съвет за отбрана и сигурност и ще се стремят да хармонизират правилата за износ на военно оборудване, за които понастоящем Германия поставя по-строги ограничения.

Франция подкрепя дългогодишната и дългосрочна кампания на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН - ход, който също така подкопава призивите Париж да се откаже от мястото си в полза на комбинирано представителство на ЕС.

По този повод френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен яростно прогнозира, че Париж в крайна сметка ще се откаже от мястото си в Съвета за сигурност в полза на Берлин и дори ще сподели контрола върху своя арсенал от ядрени оръжия.

Икономическо сътрудничество

Двете най-големи икономики на континента твърдят, че искат да създадат "немско-френски икономически регион с общи правила".

Нов 10-членен съвместен съвет от експерти ще се стреми да намери начини за хармонизиране на законодателство в трудните области на икономическото право и за премахване на бариерите пред инвестициите.

И двете страни искат да засилят сътрудничеството в областта на цифровата икономика и изкуствения интелект и да насърчат развитието на възобновяемите енергийни източници за борба с промените в климата.

Трансгранични връзки

Основен акцент е да се стимулират връзките между хората по 450-километровата обща граница, която много хора пресичат всеки ден за да идат на работа, на училище или за забавления.

Нов „граждански фонд“ със все още неопределен размер трябва да подкрепя сътрудничеството между градовете и трансграничните инициативи, сред които двуезични детски центрове и транспортни връзки.

Париж и Берлин също искат да насърчат повече граждани да учат езика на другата държава и да подобрят взаимното признаване на академичните квалификации.

За да се улесни всичко това, на някои региони може да се предостави по-голяма автономия, за да могат да заобиколят правилата и бюрокрацията – още една идея, на която критиците на договора гледат с подозрение и смятат за твърде много прехвърляне на права. /AFP

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Шампионът Хебър вдигна купата
20.05.2019 18:12 242
Шампионът Хебър вдигна купата

Шампионът в Югозападната Трета лига отборът на Хебър вдига купата на победителя н...

Борисов: Санирането на сгради ще продължи през следващата година
20.05.2019 17:39 600
Борисов: Санирането на сгради ще продължи през следващата година

През следващата година ще стартира нов етап на програмата за саниране на многофам...

На тържествена сесия избраха новите почетни граждани на Пазарджик
20.05.2019 17:36 115
На тържествена сесия избраха новите почетни граждани на Пазарджик

Константин Абаджиев и д-р Никола Пенчев са новите почетни граждани на Пазарджик. ...

ТМ+

Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан
20.05.2019 16:16 71 Култура
Ален Делон с трогателна изповед на фестивала в Кан

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна пал...

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 144 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 563 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 822 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...