Тиранозавърът имал климатик в главата

09.09.2019 11:16 357 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят

Тиранозавърът рекс (Tyrannosaurus rex), голям и активен хищник, имал един сериозен недостатък: да не прегрее. За да се справи с това, той имал два големи отвора в черепа си, които, според учените, служат като един вид вътрешен климатик.

Преди се смяташе, че тези дупки в горната част на главата са заети от мускулна тъкан, но сега група изследователи от САЩ стигнаха до извода, че дупките всъщност са затегнати от мрежа от кръвоносни съдове, съобщи Би Би Си. Отдавна е известно, че големите животни се нуждаят от допълнителни охлаждащи механизми, тъй като при жеги тялото им може да страда от прегряване. Изследователи, ръководени от Кейси Холидей от университета в Мисури, решиха да изследват термични изображения във ферма за развъждане на алигатори в зоопарка във Флорида.

„В природата да се направи снимка на черепа на алигатора е много трудно, защото те винаги се опитват да стоят настрана и да се приближиш до тях е опасно“, обяснява Кейси Холидей. „А във фермата можем да правим снимки и да снимаме видеоклипове през оградата.“

Така учените открили, че в черепа на алигаторите има дупки, пълни с кръвоносни съдове. "Температурата на тялото на алигатора зависи от околната среда", казва съавторът на изследването Кент Влиет от Флоридския университет. „Забелязахме, че когато стана по-студено и алигаторите се опитваха да се затоплят, термовизьорите регистрират големи топлинни петна в горната част на черепа, което показва повишаване на телесната температура. Но със затоплянето на деня тези петна потъмняха, сякаш бяха изключени за понижаване на температурата."

След като изследвали фосилизираните останки и триизмерни изображения на черепа на Tyrannosaurus rex, експертите установили, че тези динозаври имат подобни дупки. В миналото учените смятали, че два големи отвора в арката на черепа на изчезналия хищник - така наречената дорзално-темпорална фенестра - са заети от мускулите, участващи в работата на челюстите.

Според Кейси Холидей, „беше странно да видиш как мускулите се издигат нагоре от челюстите, след което правят завой на 90 градуса и продължават под свода на черепа“. Днес, твърди той, разчитайки на проучвания на алигатори и други влечуги, има много индикации, че на това място са били разположени кръвоносни съдове. "Ние знаем, че алигаторите, като тиранозаврите, имат отвори в горната част на черепа и те са пълни с кръвоносни съдове," добавя професорът по анатомия от университета в Охайо Лари Уитмър. динозаврите трябва да има мускули. "Но по незнайни причини в продължение на сто години упорито се твърдеше, че там при динозавъра трябва да е имало мускули.“

„Ако става дума за активен хищник, а ние смятаме, че тиранозавърът е бил такъв, трябва по някакъв начин да се отърве от излишната топлина, но и бързо да си я осигурява“, продължава Холидей.“ А наличието на възел на капилярни съдове в черепния свод осигурява на такива животни механизъм за охлаждане и затопляне."

Тагове: свят
Споделете в:

Коментари

Топ новини

По ваш сигнал: Проблем в кв.“Ставропол“
17.09.2019 18:40 1406
По ваш сигнал: Проблем в кв.“Ставропол“

Живеещи на ул. 8 март в Пазарджик се оплакват от агресивно поведение на болен мъж...

Д-р Петър Лазов: Никога не съм поставял стентове на здрави хора
17.09.2019 17:44 925
Д-р Петър Лазов: Никога не съм поставял стентове на здрави хора

Правят ли се операции на здрави хора в болницата в Пазарджик? Въпросът постави в ...

“Левски“ Паталеница ще играе благотворително за Георги Арнаудов
17.09.2019 17:19 956
“Левски“ Паталеница ще играе благотворително за Георги Арнаудов

Георги Арнаудов страда от злокачествено образувание в тазобедрената кост...

ТМ+

Започват снимките на пилотен епизод от втори сериал на „Игра на тронове“
14.09.2019 16:26 320 TM +
Започват снимките на пилотен епизод от втори сериал на „Игра на тронове“

HBO започва снимките на пилотен епизод от втори сериал на вселената „Игра н...

Суперкомпютър следи видеонаблюдението в община Пещера
11.09.2019 17:41 2748 Акценти
Суперкомпютър следи видеонаблюдението в община Пещера

Пещера е третата община в страната, в която има видеонаблюдение, базирано на обла...

Медици разкриха лечебните свойства на водката
08.09.2019 12:25 522 Общество
Медици разкриха лечебните свойства на водката

Експертите смятат, че водката се явява ефективен начин да се избавите от остеохон...

Wikipedia е станала обект на кибератака
07.09.2019 11:33 235 Техно
Wikipedia е станала обект на кибератака

Онлайн енциклопедията Wikipedia обяви, че е станала обект на кибератака, което е ...