Всеки пети българин не вярва на биопродуктите, предпочита "планински"

17.04.2018 09:26 678 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Човек

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция, показват данните от национално представително проучване.

Основната цел на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е да се помогне на общностите в планинските региони.

61% от българите категорично подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“, други 27% са склонни да възприемат въвеждането на един такъв стандарт, показва изследването на АФИС. То е национално представително и е проведено в средата на март сред 1038 пълнолетни български граждани.

Данните показват, че жителите на София са в по-голяма степен възприемат положително тази идея, а също така хората с висше образование и по-високи доходи. Тук трябва да се направи уговорката, че българите са наясно, че такива продукти струват малко по-скъпо.

85% от запитаните казват, че ако терминът за качество „планински продукт“ се въведе, те по-скоро биха му имали доверие и биха разчитали на качество на един такъв продукт.

„През последните години в България се натрупа голяма доза скептицизъм, започна да избуява недоверието към всякакъв вид стандарти, които по един или друг начин опитват да обозначат хранителни продукти. Това се превърна в една тенденция, която срина доверието на българските граждани към храната, която те консумират“, заяви Стефан Георгиев от АФИС.

В изследване е включен въпрос, доколко българите вярват на надписи върху стоки, обозначаващи ги като биопродукти. Резултатите са следните: „Винаги може да се има доверие – 4%, в повечето случаи – 25%, понякога – 52%, не може да се има доверие – категорично всеки пети“.

Стефан Георгиев обясни тези данни с негативния опит, който българинът е натрупал от това, че много често продукти представяни за био не отговарят на истината.

„Въвеждането на един термин за качеството „планински продукт“ може да обърне тази тенденция. Този термин за качество би изиграл много положително страна, ако успее да запази стандарта на по-високо качество суровини и от там по-високо качество на самите продукти“, коментира социологът.

Автор на идеята на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е евродепутатът от левицата Момчил Неков.

„Това е една много нова мярка, която създава видимост на техния продукт и създава възможност на затворен цикъл на производство в самите планини“, коментира още той.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Петър Вергиев поиска реабилитация по присъди за пране на пари и сводничество
15.01.2019 17:52 326
Петър Вергиев поиска реабилитация по присъди за пране на пари и сводничество

Осъденият за сводничество и пране на пари в България и Франция Петър Вергиев поис...

Областният управител проведе приемен ден в Лесичово
15.01.2019 17:36 87
Областният управител проведе приемен ден в Лесичово

Приемните дни на областния управител по общини продължават и през 2019г. съобщава...

Бурни дебати за бъдещето на Клептуза
15.01.2019 17:30 961
Бурни дебати за бъдещето на Клептуза

При огромен интерес премина общественото обсъждане за бъдещото развитие на Клепту...

ТМ+

Добрата новина е лошата новина
13.01.2019 14:10 299 Гледна точка
Добрата новина е лошата новина

"Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и вино...

Китайската сонда изпрати първата панорамна снимка от Луната
11.01.2019 11:00 281 Техно
Китайската сонда изпрати първата панорамна снимка от Луната

Китайската лунна сонда е изпратила първата панорамна снимка на мястото на кацанет...

Не много, но достатъчно!
10.01.2019 10:42 247 Гледна точка
Не много, но достатъчно!

Честита Нова година, скъпи читатели! И веднага спирам с пожеланията, защото сигур...

Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържатели
09.01.2019 09:47 460 Общество
Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържатели

Пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго от алкохолиците, но и от пълни...