Всеки пети българин не вярва на биопродуктите, предпочита "планински"

17.04.2018 09:26 422 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Човек

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция, показват данните от национално представително проучване.

Основната цел на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е да се помогне на общностите в планинските региони.

61% от българите категорично подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“, други 27% са склонни да възприемат въвеждането на един такъв стандарт, показва изследването на АФИС. То е национално представително и е проведено в средата на март сред 1038 пълнолетни български граждани.

Данните показват, че жителите на София са в по-голяма степен възприемат положително тази идея, а също така хората с висше образование и по-високи доходи. Тук трябва да се направи уговорката, че българите са наясно, че такива продукти струват малко по-скъпо.

85% от запитаните казват, че ако терминът за качество „планински продукт“ се въведе, те по-скоро биха му имали доверие и биха разчитали на качество на един такъв продукт.

„През последните години в България се натрупа голяма доза скептицизъм, започна да избуява недоверието към всякакъв вид стандарти, които по един или друг начин опитват да обозначат хранителни продукти. Това се превърна в една тенденция, която срина доверието на българските граждани към храната, която те консумират“, заяви Стефан Георгиев от АФИС.

В изследване е включен въпрос, доколко българите вярват на надписи върху стоки, обозначаващи ги като биопродукти. Резултатите са следните: „Винаги може да се има доверие – 4%, в повечето случаи – 25%, понякога – 52%, не може да се има доверие – категорично всеки пети“.

Стефан Георгиев обясни тези данни с негативния опит, който българинът е натрупал от това, че много често продукти представяни за био не отговарят на истината.

„Въвеждането на един термин за качеството „планински продукт“ може да обърне тази тенденция. Този термин за качество би изиграл много положително страна, ако успее да запази стандарта на по-високо качество суровини и от там по-високо качество на самите продукти“, коментира социологът.

Автор на идеята на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е евродепутатът от левицата Момчил Неков.

„Това е една много нова мярка, която създава видимост на техния продукт и създава възможност на затворен цикъл на производство в самите планини“, коментира още той.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Пожарникар загина при пътен инцидент с пожарен автомобил
18.08.2018 11:45 271
Пожарникар загина при пътен инцидент с пожарен автомобил

Пожарна се обърна в дере на входа на Куклен край Пловдив и притисна трима огнебор...

Общо 9,35 млн. лв. трябва да възстанови Олимпик по прекратените полици
18.08.2018 11:35 86
Общо 9,35 млн. лв. трябва да възстанови Олимпик по прекратените полици

Всички клиенти на застрахователна компания „Олимпик“, които имат дейс...

Нови 2 милиона лева за инфраструктура получи Велинград
17.08.2018 16:11 1051
Нови 2 милиона лева за инфраструктура получи Велинград

Нови 2 милиона лева ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура и водопроводи във...

ТМ+

Кой се скри зад децата на Седемте Рилски езера?
14.08.2018 17:09 1844 Гледна точка
Кой се скри зад децата на Седемте Рилски езера?

Всичко започна с най-добри намерения. Български танцови състави бяха организ...

Кафе или здрав сън - изберете сами
14.08.2018 09:26 120 Човек
Кафе или здрав сън - изберете сами

Темата за ползите и вредите от кафето е неизчерпаема. Учените постоянно откриват ...

Колкo струва….. един детски живот?
12.08.2018 18:01 385 Гледна точка
Колкo струва….. един детски живот?

Наскоро гледах по телевизията репортаж, в който хора на различна възраст с угриже...

Грешката, която всички правим в жегата
10.08.2018 10:53 519 TM +
Грешката, която всички правим в жегата

В опитите си да се разхладят хората грешат много, като консумират ледени напитки....