Всеки пети българин не вярва на биопродуктите, предпочита "планински"

17.04.2018 09:26 529 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Човек

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция, показват данните от национално представително проучване.

Основната цел на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е да се помогне на общностите в планинските региони.

61% от българите категорично подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“, други 27% са склонни да възприемат въвеждането на един такъв стандарт, показва изследването на АФИС. То е национално представително и е проведено в средата на март сред 1038 пълнолетни български граждани.

Данните показват, че жителите на София са в по-голяма степен възприемат положително тази идея, а също така хората с висше образование и по-високи доходи. Тук трябва да се направи уговорката, че българите са наясно, че такива продукти струват малко по-скъпо.

85% от запитаните казват, че ако терминът за качество „планински продукт“ се въведе, те по-скоро биха му имали доверие и биха разчитали на качество на един такъв продукт.

„През последните години в България се натрупа голяма доза скептицизъм, започна да избуява недоверието към всякакъв вид стандарти, които по един или друг начин опитват да обозначат хранителни продукти. Това се превърна в една тенденция, която срина доверието на българските граждани към храната, която те консумират“, заяви Стефан Георгиев от АФИС.

В изследване е включен въпрос, доколко българите вярват на надписи върху стоки, обозначаващи ги като биопродукти. Резултатите са следните: „Винаги може да се има доверие – 4%, в повечето случаи – 25%, понякога – 52%, не може да се има доверие – категорично всеки пети“.

Стефан Георгиев обясни тези данни с негативния опит, който българинът е натрупал от това, че много често продукти представяни за био не отговарят на истината.

„Въвеждането на един термин за качеството „планински продукт“ може да обърне тази тенденция. Този термин за качество би изиграл много положително страна, ако успее да запази стандарта на по-високо качество суровини и от там по-високо качество на самите продукти“, коментира социологът.

Автор на идеята на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е евродепутатът от левицата Момчил Неков.

„Това е една много нова мярка, която създава видимост на техния продукт и създава възможност на затворен цикъл на производство в самите планини“, коментира още той.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Методът Грьонхолм на пазарджишка сцена
15.10.2018 10:49 152
Методът Грьонхолм на пазарджишка сцена

"МЕТОДЪТ ГРЬОНХОЛМ" е бляскава комедия, която проследява как протича кастинг...

Млада пазарджиклийка беше нахапана от бездомно куче
15.10.2018 10:33 644
Млада пазарджиклийка беше нахапана от бездомно куче

33-годишна жена беше нападната и нахапана жестоко от улично куче в Пазарджик. Инц...

Есенна работилница показа стари занаяти
15.10.2018 10:23 71
Есенна работилница показа стари занаяти

Есенна майсторска работилница за отвори врати в Етнографската експозиция на Рег...

ТМ+

Мазната и сладка закуска води до затъпяване
15.10.2018 08:54 78 Човек
Мазната и сладка закуска води до затъпяване

Мазната и сладка закуска вреди на главния мозък. Това заявиха учените от униве...

Когато Общината нехае за спортните таланти на Пазарджик
12.10.2018 17:01 2995 Гледна точка
Когато Общината нехае за спортните таланти на Пазарджик

Когато Общината нехае за спортните таланти на Пазарджик, ние, гражданите, сме гот...

Селена Гомес влезе в психиатрична клиника
12.10.2018 16:16 880 TM +
Селена Гомес влезе в психиатрична клиника

Селена Гомес е в психиатрична клиника. Причината е емоционален срив, съобщава Ти ...

Религията разделя Том Круз от дъщеря му
05.10.2018 11:10 720 TM +
Религията разделя Том Круз от дъщеря му

Американският актьор Том Круз не е виждал дъщеря си от няколко години, твърдят из...