Иван Костов: Има сериозен дефицит на демокрация

11.04.2019 10:25 887 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Гледна точка

Много са митовете на прехода. Анатомията на митовете е нещо много сложно, те тръгват още от самата грешна рецепта на прехода. Тя беше една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана по различни начини и даде различни резултати. Дори там, където изглеждаше, че дава блестящи резултати - в Централна Европа, се оказа, че има сериозен дефицит на демокрация.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю по бТВ. 

За бившия премиер основната пречка пред осъществяването на прехода към демокрация след падането на комунистическия режим през ноември 1989 г. са тези хора, които "не можеха да се разделят с комунистическите си възгледи, те, техните медии, техните партии. Тези хора винаги са били срещу или самите цели на прехода или средствата, с които той се осъществява".

Преходът е буржоазна контрареволюция, а как се прави буржоазна контрареволюция без буржоазия, как самата демокрация създава собствените си условия за съществуване в едно комунистическо общество и институции, пита той и допълва, че това изглежда невъзможна, много тежка е задачата.

Мафията се роди от контрабандата по времето на Юго-ембаргото. Тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари, каза още Костов.

Той призна, че през този период държава почти е нямало. Имаше стикери, които се лепяха по магазинчетата, и на тях пишеше с три букви кой е охранителят - това беше държавата, обобщи Костов, посочвайки, че "момчетата" от въпросните фирми са били близки до някои политически централи. 

По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията, продължи той. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир, заяви още Костов.

От изборите през 1997 г. ДПС започна да осъществява политиката на "Мултигруп" - голям холдинг, създаден от Държавна сигурност. Това посочи Костов, запитан за ролята на Ахмед Доган по време на прехода. 

Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше, каза той

Относно масовата приватизация Костов заяви, че тя е била изцяло идея на БСП. Според него идеята да се даде нещо на хората при онези условия имала един-единствен аргумент - че в годината на голямата девалвация просто е нямало налични пари, за да се продава срещу пари.

Той подчерта, че още тогава е предупреждавал, че това няма да завърши добре, посочвайки, че става въпрос за политическа измама от голям калибър.

Приватизацията беше едно голямо разочарование, заяви Костов. Надявам се, че вече хората разбират какво означава една фирма да натрупа огромни задължения, които не може да върне. 

Запитан дали банковият срив от 1996-1997 г. е сравним със ситуацията с КТБ, Костов бе категоричен, че тогава положението е било много по-тежко и се е стигнало до пълна изолация на България.

Според Freedom house, в сравнение с 2008 година, в момента демокрацията в България е в упадък, в отстъпление. Ние сме в регрес, коментира Костов. На въпрос това ли е оценката му за управлението на Бойко Борисов, бившият премиер отговори: Да, това ми е оценката за днес. 

Битката за децата, за учениците, за подрастващите остана неспечелена. Те останаха в едно състояние на деидеологизация, което ги прави напълно безпомощни да осмислят света около себе си, бъдещата си роля в този свят. Големият ни дълг е към тях. Не могат децата да бъдат така пуснати в живота, не бива, това е голям проблем... Така няма да бъдат конкурентни европейски граждани, няма да бъдат способни да се борят за добрите позиции, няма да могат да създават високо конкурентна икономика в собствената си страна, няма да бъдат бранители на европейския си дом, на собствения си дом - България, допълни Колстов. 

Костов призна, че една от най-големите грешки е била, че не е бил извършена декомунизация. По думите му самото общество не е имало такава нагласа, не е имало мнозинство за такова нещо. Според бившия премиер е трябвало да има пълна промяна в учебниците по история, в програмата по литература и други неща, които учат децата, за да се образоват така че да са убедени в демокрацията. 

Костов призна като своя слабост, че се предоверява на хората.  

Относно Апартаменгейт бившият министър-председател уточни, че живее в своя къща, която е построил сам, от 1981 година. 

За 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО над Сърбия Костов отбеляза, че никой не коментира истинската заплаха за България, когато 1 млн. косовски албанци са се насочили към границата ни. Страната ни, въпреки, че е била толкова бедна по това време, е дала втора по големина помощ за хората в бежанските лагери.

Тази вечер бившият премиер ще представи книгата си „Свидетелства за прехода”. Според него книгата ще разсърди посткомунистическото общество – хората, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат прехода.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев
19.04.2019 20:10 1273
Внезапно почина помощник-треньорът на Хебър Петър Ковачев

Помощник-треньорът  на ФК "Хебър"  Петър Коваче е починал внезапно. Вер...

130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград
19.04.2019 18:18 426
130 години отпразнува ОУ „Неофит Рилски“ - Велинград

„Пъстър свят и хора разни. Всеки ден не става празник. Празникът ни извисяв...

Инвестициите в спортна инфраструктура в Пещера продължават
19.04.2019 17:49 204
Инвестициите в спортна инфраструктура в Пещера продължават

С финансовата подкрепа на основния спонсор на ФК “Свобода” и община П...

ТМ+

Розовата луна ще озари небето
19.04.2019 09:58 199 Общество
Розовата луна ще озари небето

Ако метеорологичния условия позволят, тази вечер любителите на природни явления щ...

Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори
18.04.2019 10:05 280 Култура
Игра на тронове: Как сериалът промени живота на главните си актьори

Началото на края на фантастичната сага на НВО "Игра на тронове" започна. Сериа...

Медийната свобода в България - като в Етиопия
18.04.2019 09:51 218 Общество
Медийната свобода в България - като в Етиопия

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това показва годишният И...

235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област
16.04.2019 17:22 3051 Общество
235 лева е най-голямата месечна помощ за непълнолетна майка в Пазарджишка област

  След множество спекулации относно размерите на помощите, получавани от...