За журналистиката и протестите, откровено

30.07.2018 17:19 705 Коментари: / Добави коментар Редактор: Христина Владимирова Гледна точка

Спомням си как Янко Дебеляк, един от студентите във Факултета по политически науки към Загребския университет, сподели, че „разследващата журналистика в Хърватия е почти мъртва”, че не се търсят разследващи журналисти, че тези, които се опитват да разследват, буквално се броят на пръстите на едната ми ръка. 

Това толкова много ми прилича на обстановката в България, че чак е плашещо, само дето хърватите са недоволни, дори когато според нас нещата при тях са повече от добре (според нашите занижени стандарти). 

Хърватите твърдят, че са най-корумпираната държава в ЕС, с най-ниска минимална работна заплата. От всички балкански народи, именно хърватите са тези, които са най-недоволни от работата на правителството и от цялостното управление на държавата. 

А всъщност, много да ме извинят хърватите, но най-корумпираната държава, не само в ЕС, но и в цяла Европа, е България. И не хърватите, а българите получават най-ниска минимална работна заплата. Простете, че ви отнемам „престижното първо място”. Въпросът е в стандарта на живот, на който са свикнали те и на който сме свикнали ние. За два месеца там успях лично да се убедя в това. 

Е, да, хърватските журналисти не си позволяват да отправят остри критики към държавата и управляващия елит, защото клеветата е криминализирана. Не си позволяват да критикуват и ЕС. Но не могат и да лъжат, така че истината трябва да бъде поднесена със захарен памук, ако ме разбирате какво имам предвид. Свободата на словото е на кантар. 

От друга страна, в България също има много малко разследващи журналисти. Поръчковите писачи, успели по съмнителен начин да изградят името си, не ги броя. В България също не се търсят разследващи журналисти, защото са неудобни, а на качествените им се затварят устите, примерите за това са прекалено много.

В общи линии ще кажа, че ние критикуваме, но не пристъпваме към конкретни действия — типична българска черта. Смешен плач.

Дори протестите ни са жалки инсценировки... Трагикомични. От тези, които можем да определим като „всяко чудо за три дни”. Днес ги плюем, но утре гласуваме за тях и въпреки че нагло ни лъжат всеки път по един и същи начин, имаме самочувствието да се перчим, че сме избрали по-малкото, според нас, зло. 

Защо нямаме смелостта да се изправим пред мафията, която си присвои държавата, която си присвои медиите, за да диктува дневния ред, която заплашва и отстранява журналисти, защото си вършат работата...

Разбира се, че всички ние искаме промяна, но направихме ли нещо, за да я заслужим... И най-вече — готови ли сме за нея... 
Застанахме ли наистина зад хората, жертви на Системата, или просто ги използваме за мръсните си цели... Само за последните няколко седмици, мога да назова трима, които се възползваха от протестите на хората. Трима, които се опитват всячески да спечелят доверието им и ползата за себе си. 

Кукловодите трябва да бъдат пречупени, но как — с помощта на медиите на Пеевски ли... Ха-ха-ха... 
Изводите си ги правете сами. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Аксаков изпрати абитуриентите си с Капсула на времето
20.05.2019 09:28 166
Аксаков изпрати абитуриентите си с Капсула на времето

За почти 2000 момичета и момчета от област Пазарджик училището вече е в миналото....

Тир горя на магистрала Тракия
20.05.2019 09:21 287
Тир горя на магистрала Тракия

Тир горя на магистрала „Тракия”. Инцидентът е станал около 5.30 часа ...

Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г.
19.05.2019 12:20 236
Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г.

Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат о...

ТМ+

Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан
17.05.2019 12:20 127 Култура
Кой кой е в журито на филмовия фестивал в Кан

След миналогодишното жури с дамско мнозинство, когато фестивалът беше доминиран о...

Жените в Пазарджик са повече от мъжете
14.05.2019 11:31 541 Общество
Жените в Пазарджик са повече от мъжете

Към 31 декември 2018 г. населението на област Пазарджик е 255 479 души , което п...

EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури
07.05.2019 15:03 808 TM +
EVN със съвети за безопасност при гръмотевични бури

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността н...

Гаф с чаша кафе в Игра на тронове
07.05.2019 11:02 768 TM +
Гаф с чаша кафе в Игра на тронове

Потребителите на социалните мрежи са забелязали картонена чаша кафе от Starbucks ...