За журналистиката и протестите, откровено

30.07.2018 17:19 477 Коментари: / Добави коментар Редактор: Христина Владимирова Гледна точка

Спомням си как Янко Дебеляк, един от студентите във Факултета по политически науки към Загребския университет, сподели, че „разследващата журналистика в Хърватия е почти мъртва”, че не се търсят разследващи журналисти, че тези, които се опитват да разследват, буквално се броят на пръстите на едната ми ръка. 

Това толкова много ми прилича на обстановката в България, че чак е плашещо, само дето хърватите са недоволни, дори когато според нас нещата при тях са повече от добре (според нашите занижени стандарти). 

Хърватите твърдят, че са най-корумпираната държава в ЕС, с най-ниска минимална работна заплата. От всички балкански народи, именно хърватите са тези, които са най-недоволни от работата на правителството и от цялостното управление на държавата. 

А всъщност, много да ме извинят хърватите, но най-корумпираната държава, не само в ЕС, но и в цяла Европа, е България. И не хърватите, а българите получават най-ниска минимална работна заплата. Простете, че ви отнемам „престижното първо място”. Въпросът е в стандарта на живот, на който са свикнали те и на който сме свикнали ние. За два месеца там успях лично да се убедя в това. 

Е, да, хърватските журналисти не си позволяват да отправят остри критики към държавата и управляващия елит, защото клеветата е криминализирана. Не си позволяват да критикуват и ЕС. Но не могат и да лъжат, така че истината трябва да бъде поднесена със захарен памук, ако ме разбирате какво имам предвид. Свободата на словото е на кантар. 

От друга страна, в България също има много малко разследващи журналисти. Поръчковите писачи, успели по съмнителен начин да изградят името си, не ги броя. В България също не се търсят разследващи журналисти, защото са неудобни, а на качествените им се затварят устите, примерите за това са прекалено много.

В общи линии ще кажа, че ние критикуваме, но не пристъпваме към конкретни действия — типична българска черта. Смешен плач.

Дори протестите ни са жалки инсценировки... Трагикомични. От тези, които можем да определим като „всяко чудо за три дни”. Днес ги плюем, но утре гласуваме за тях и въпреки че нагло ни лъжат всеки път по един и същи начин, имаме самочувствието да се перчим, че сме избрали по-малкото, според нас, зло. 

Защо нямаме смелостта да се изправим пред мафията, която си присвои държавата, която си присвои медиите, за да диктува дневния ред, която заплашва и отстранява журналисти, защото си вършат работата...

Разбира се, че всички ние искаме промяна, но направихме ли нещо, за да я заслужим... И най-вече — готови ли сме за нея... 
Застанахме ли наистина зад хората, жертви на Системата, или просто ги използваме за мръсните си цели... Само за последните няколко седмици, мога да назова трима, които се възползваха от протестите на хората. Трима, които се опитват всячески да спечелят доверието им и ползата за себе си. 

Кукловодите трябва да бъдат пречупени, но как — с помощта на медиите на Пеевски ли... Ха-ха-ха... 
Изводите си ги правете сами. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

16-годишна открадна 8 200 евро от приятелката си в Септември
11.12.2018 12:30 614
16-годишна открадна 8 200 евро от приятелката си в Септември

В неделя в РУ-Септември бил получен сигнал от 18-годишна тийнейджърка, живееща в ...

Оцеляване извън границите на нормалното
11.12.2018 11:32 486
Оцеляване извън границите на нормалното

В следващия репортаж ще ви разкажем за четирима братя, които живеят при нечовешки...

Шест медала за Диляна от турнир в Бургас
11.12.2018 11:29 43
Шест медала за Диляна от турнир в Бургас

Шест медала спечелиха малките грации на СК „Диляна“ от десетия турнир...

ТМ+

„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век
11.12.2018 11:38 42 Култура
„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век

„Бохемска рапсодия“ на групата „Куин“ е най-слушаната пес...

Куркумата – подправката, която се грижи за сърцето
04.12.2018 10:25 527 TM +
Куркумата – подправката, която се грижи за сърцето

Куркумата е изключително полезна за здравето на сърцето. Нейната консумация значи...

НАСА кацна на астероида Бену
04.12.2018 09:27 298 Техно
НАСА кацна на астероида Бену

Първата мисия на НАСА, предназначена да стигне до астероид и да върне обратно на ...

В Индия разработват виртуално безсмъртие
30.11.2018 14:48 464 Техно
В Индия разработват виртуално безсмъртие

Изкуствен интелект ще направи възможно хората да комуникират с "реплики" на мъртв...