За журналистиката и протестите, откровено

30.07.2018 17:19 595 Коментари: / Добави коментар Редактор: Христина Владимирова Гледна точка

Спомням си как Янко Дебеляк, един от студентите във Факултета по политически науки към Загребския университет, сподели, че „разследващата журналистика в Хърватия е почти мъртва”, че не се търсят разследващи журналисти, че тези, които се опитват да разследват, буквално се броят на пръстите на едната ми ръка. 

Това толкова много ми прилича на обстановката в България, че чак е плашещо, само дето хърватите са недоволни, дори когато според нас нещата при тях са повече от добре (според нашите занижени стандарти). 

Хърватите твърдят, че са най-корумпираната държава в ЕС, с най-ниска минимална работна заплата. От всички балкански народи, именно хърватите са тези, които са най-недоволни от работата на правителството и от цялостното управление на държавата. 

А всъщност, много да ме извинят хърватите, но най-корумпираната държава, не само в ЕС, но и в цяла Европа, е България. И не хърватите, а българите получават най-ниска минимална работна заплата. Простете, че ви отнемам „престижното първо място”. Въпросът е в стандарта на живот, на който са свикнали те и на който сме свикнали ние. За два месеца там успях лично да се убедя в това. 

Е, да, хърватските журналисти не си позволяват да отправят остри критики към държавата и управляващия елит, защото клеветата е криминализирана. Не си позволяват да критикуват и ЕС. Но не могат и да лъжат, така че истината трябва да бъде поднесена със захарен памук, ако ме разбирате какво имам предвид. Свободата на словото е на кантар. 

От друга страна, в България също има много малко разследващи журналисти. Поръчковите писачи, успели по съмнителен начин да изградят името си, не ги броя. В България също не се търсят разследващи журналисти, защото са неудобни, а на качествените им се затварят устите, примерите за това са прекалено много.

В общи линии ще кажа, че ние критикуваме, но не пристъпваме към конкретни действия — типична българска черта. Смешен плач.

Дори протестите ни са жалки инсценировки... Трагикомични. От тези, които можем да определим като „всяко чудо за три дни”. Днес ги плюем, но утре гласуваме за тях и въпреки че нагло ни лъжат всеки път по един и същи начин, имаме самочувствието да се перчим, че сме избрали по-малкото, според нас, зло. 

Защо нямаме смелостта да се изправим пред мафията, която си присвои държавата, която си присвои медиите, за да диктува дневния ред, която заплашва и отстранява журналисти, защото си вършат работата...

Разбира се, че всички ние искаме промяна, но направихме ли нещо, за да я заслужим... И най-вече — готови ли сме за нея... 
Застанахме ли наистина зад хората, жертви на Системата, или просто ги използваме за мръсните си цели... Само за последните няколко седмици, мога да назова трима, които се възползваха от протестите на хората. Трима, които се опитват всячески да спечелят доверието им и ползата за себе си. 

Кукловодите трябва да бъдат пречупени, но как — с помощта на медиите на Пеевски ли... Ха-ха-ха... 
Изводите си ги правете сами. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Отложиха срещите в Трета лига и А ОФГ
23.02.2019 10:36 92
Отложиха срещите в Трета лига и А ОФГ

Всички срещи  от 18-ти кръг в Югозападната Трета футболна лига бяха отложени...

Жълт код за силен вятър и снеговалежи е в сила за цялата страна
23.02.2019 10:25 188
Жълт код за силен вятър и снеговалежи е в сила за цялата страна

Жълт код за опасно време е обявен в цялата страна. До обяд ще има валежи от сняг,...

Снежната покривка в планинската част на Пазарджишко е над 10 см
23.02.2019 10:16 338
Снежната покривка в планинската част на Пазарджишко е над 10 см

Пазарджик и региона осъмнаха със снежна покривка. Снегопочистващи машини обработв...

ТМ+

Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили
22.02.2019 12:01 76 Общество
Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили

Интернет гигантът Гугъл обеща да поправи пропуск в системата за сигурност на ЮТюб...

Защо да не ядем ябълки вечер
22.02.2019 11:40 360 TM +
Защо да не ядем ябълки вечер

Въпреки че е един от най-вкусните и полезни плодове, много диетолози предупреждав...

7 необичайни факта за Оскар 2019
21.02.2019 10:47 96 Култура
7 необичайни факта за Оскар 2019

Церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" вече приключи, наградите "...

Как се избират носителите на Оскар?
19.02.2019 10:13 118 Култура
Как се избират носителите на Оскар?

Милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат връчването на наградите &bdq...