Колко струва най-скъпото шампанско?

06.08.2018 10:25 466 Коментари: / Добави коментар TM +

Легендата гласи, че през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.

Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското.

Според дадения патент шампанско може да се нарича само и единствено в областта, където е произведено Шампан, Франция. Навсякъде другаде трябва да се нарича пенливо вино. Въпреки това в България продължават да го назовават "шампанско".

Енологът Стоян Геров от Асоциацията на сомелиерите, който от няколко години живее в Германия и е тясно свързан със спецификите на пенливата напитка разказа за това прочуто вино.

"Празникът на шампанското не е много известен в България. Но едно такова питие заслужава да се почита със свой ден. То е създадено с цел да създава настроение. Ефектът се постига от играта на мехурчетата, които създават радостната емоция. Не случайно най-често се използва по време на рождени дни, при откривания на нови сгради, при пускане на кораби. У нас обаче заради все още малко познатите свойства все още се правят грешки и го поднасят с неподходящи храни", сподели Стоян Геров.

За шампанското трябва да се знае, че не е типичното вино, което не можем да го съчетаем с тежки храни или меса. В основната си форма напитката е бяла, макар че се произвеждат и червени, като розето. Подходящо е за консумиране с различни сирена и сладки продукти или сладкиши.

"За съжаление установявам, че българинът все още не умее правилно да консумира шампанското. От разстоянието наблюдавам, че има все една малка група хора, които знаят как се пие. Аз съм бил свидетел например, как едно класическо направено вино не се харесва чак толкова в сравнение нискокачествен продукт, напудрен с прибавени аромати. Казвали са ми виж колко хубаво мирише, независимо грубата газировка", отбелязва сомелиерът.

Ето и няколко интересни факта за пенливото вино по света:

Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние.

На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара.

Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде шардоне и пино ноар и струва 20 000 долара.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

„Среди Зима на мегдана” стартира утре в Радилово
19.01.2019 19:46 16
„Среди Зима на мегдана” стартира утре в Радилово

Фестивал „Среди Зима на мегдана” ще се проведе утре /20 януари/ в Рад...

Шестима са обвинени след акцията срещу финансиране на тероризъм
19.01.2019 16:12 204
Шестима са обвинени след акцията срещу финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица. Един от обвиняемит...

Жандармерия барикадира Благоевград
19.01.2019 13:37 1027
Жандармерия барикадира Благоевград

10 автомобила на жандармерията-по пет микробуса и леки автомобила се бяха наредил...

ТМ+

Ще изчезне ли кафето?
18.01.2019 11:17 104 TM +
Ще изчезне ли кафето?

Повече от половината разновидности на дивото кафе са на ръба на изчезване заради ...

Лунното семе памук контролирано е оставено да умре
17.01.2019 11:03 267 Техно
Лунното семе памук контролирано е оставено да умре

Семето памук, което покълна на Луната, е оставено да умре, докато китайският спус...

Учени посочиха идеалната диета за човека и за ... света
17.01.2019 10:20 262 Човек
Учени посочиха идеалната диета за човека и за ... света

Екип учени публикува "идеалната диета", която хората трябва да спазват, пише Нюзу...

Ледовете в Антарктида се топят 6 пъти по-бързо
16.01.2019 11:46 288 Екология
Ледовете в Антарктида се топят 6 пъти по-бързо

Антарктида губи ледове всяка година, но данните показват, че в последните 4 десет...