Колко струва най-скъпото шампанско?

06.08.2018 10:25 151 Коментари: / Добави коментар TM +

Легендата гласи, че през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.

Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското.

Според дадения патент шампанско може да се нарича само и единствено в областта, където е произведено Шампан, Франция. Навсякъде другаде трябва да се нарича пенливо вино. Въпреки това в България продължават да го назовават "шампанско".

Енологът Стоян Геров от Асоциацията на сомелиерите, който от няколко години живее в Германия и е тясно свързан със спецификите на пенливата напитка разказа за това прочуто вино.

"Празникът на шампанското не е много известен в България. Но едно такова питие заслужава да се почита със свой ден. То е създадено с цел да създава настроение. Ефектът се постига от играта на мехурчетата, които създават радостната емоция. Не случайно най-често се използва по време на рождени дни, при откривания на нови сгради, при пускане на кораби. У нас обаче заради все още малко познатите свойства все още се правят грешки и го поднасят с неподходящи храни", сподели Стоян Геров.

За шампанското трябва да се знае, че не е типичното вино, което не можем да го съчетаем с тежки храни или меса. В основната си форма напитката е бяла, макар че се произвеждат и червени, като розето. Подходящо е за консумиране с различни сирена и сладки продукти или сладкиши.

"За съжаление установявам, че българинът все още не умее правилно да консумира шампанското. От разстоянието наблюдавам, че има все една малка група хора, които знаят как се пие. Аз съм бил свидетел например, как едно класическо направено вино не се харесва чак толкова в сравнение нискокачествен продукт, напудрен с прибавени аромати. Казвали са ми виж колко хубаво мирише, независимо грубата газировка", отбелязва сомелиерът.

Ето и няколко интересни факта за пенливото вино по света:

Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние.

На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара.

Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде шардоне и пино ноар и струва 20 000 долара.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Победа за България на турнира по тенис на маса ''Asarel Bulgaria Open''
16.08.2018 13:55 17
Победа за България на турнира по тенис на маса ''Asarel Bulgaria Open''

Продължава турнирът по тенис на маса Asarel Bulgaria Open, който се провежда в Па...

Полицията хвана при акция над 28 000 с превишена скорост
16.08.2018 13:33 84
Полицията хвана при акция над 28 000 с превишена скорост

Над 28 000 случая на превишена скорост засече полицията по време на проведената...

Полицията с гратисен период за застрахованите в Олимпик
16.08.2018 12:42 215
Полицията с гратисен период за застрахованите в Олимпик

Полицията няколко дни няма да глобява водачите на автомобили, които имат "Граждан...

ТМ+

Кой се скри зад децата на Седемте Рилски езера?
14.08.2018 17:09 1707 Гледна точка
Кой се скри зад децата на Седемте Рилски езера?

Всичко започна с най-добри намерения. Български танцови състави бяха организ...

Кафе или здрав сън - изберете сами
14.08.2018 09:26 82 Човек
Кафе или здрав сън - изберете сами

Темата за ползите и вредите от кафето е неизчерпаема. Учените постоянно откриват ...

Колкo струва….. един детски живот?
12.08.2018 18:01 370 Гледна точка
Колкo струва….. един детски живот?

Наскоро гледах по телевизията репортаж, в който хора на различна възраст с угриже...

Грешката, която всички правим в жегата
10.08.2018 10:53 481 TM +
Грешката, която всички правим в жегата

В опитите си да се разхладят хората грешат много, като консумират ледени напитки....