Хвар - слънчевият остров на Далмация - 1 част

01.12.2017 17:12 1875 Коментари: / Добави коментар Източник: Христо Тенчев Култура

Слънчевият Хвар - така наричат хърватите остров Хвар и това е нещо като далматинския Слънчев бряг - защото има най- много слънчеви часове през годината, не и относно плажовете, хотелите, алкохолния туризъм и пренаселеността.

Хвар е вторият остров в програмата ни и него ще го разгледаме доста по обстойно от Корчула. Но за целта първо трябва да стигнем до него.

Пътуваме от гр. Оребич по целия полуостров Плешац и се връщаме на главния път Дубровник - Сплит. Тук трябва да минем границата на Босна и Херцеговина при Неум-там боснениците имат една ивица земя от 8 км - икономически излаз на Адриатическо море.

Мислех, че това е политическо творение на новото време, но като се поразрових открих, че всъщност е наследило някогашна традиция - още Дубровнишката република е дала Неум на Османската империя, за да няма обща граница с Австроунгарската империя и по този начин да се предпази от апетитите на австрийските императори.

Успешно минаваме през босненската част на крайбрежието-аз се възползвам да заредя гориво-в Босна цената на бензина е 1,80-1,90 лева, в Хърватия около 2,60 лева. Пътя си върви по обичайните хърватски завои и чукари-тук вече е по широк и позволява по бързичко каране. Пътя минава през долината , където р.Неретва се влива в Адриатическо море-сигурно това е наградата за Далмация за всичките чукари, завои, камъни и планини-навлизаме в приказна долина, прошарена от канали, градини с череши и други плодове, край пътя се появяват продавачи и разбира се слизаме да си вземем кило череши.

Достигаме до гр. Дрвеник-оттам ще хванем ферибота за Хвар. За малко изпускаме единия ферибот и се налага да почакаме за следващия.

Пътят е половин час и ето ни в гр. Сучурай - най-източната точка на остров Хвар. Предстои ни около 40 км. пътуване до малкото градче Вробска-там сме избрали хотел. Не знам защо съм си представял, че Хвар ще е равнинен-нищо подобно-още на края на гр. Сучурай ме посреща пътен знак , който ми казва, че пътя е стеснен в продължение на 40 км. и ми препоръчва да се движа със същите тези 40 км. в час.

Следват обичайните завои за Хърватия-на всичкото отгоре няма мантинели край пътя, а на някои места той е доста над нивото на околността. Местните обаче явно са навикнали и всички коли, с които сме били на ферибота ме изпреварват. Пристигаме във гр. Вробска по тъмно и не можем да намерим хотела. Следва обаждане до собственика и на пристанището идва един усмихнат чичко на възрастта на родителите ми, представя се –Драго и ни води в хотела-всъщност няколко къщи за гости в един двор. И тук както навсякъде в Хърватия той си говори хърватски, ние български и се разбираме прекрасно.

За разбирателството спомага и това, че Драго предлага да почерпи с домашен ликьор-хич не му отказваме, ние пък се отсрамваме с гроздова ракия и вечерта до 01:00 часа минава в разговори за световното положение, июминатите , безсмислието на войните и традициите в България и Хърватия. 

/следва/

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Удавникът от тази сутрин остава с неустановена самоличност
22.07.2019 16:34 1398
Удавникът от тази сутрин остава с неустановена самоличност

Труп на мъж изплува в напоителен канал между селата Звъничево и Лозен. Тази сутри...

Автобус с деца катастрофира на пътя София-Варна
22.07.2019 16:22 219
Автобус с деца катастрофира на пътя София-Варна

Около 13:11 часа на тел. 112 е получено съобщение за пътно-транспортно произшеств...

Легендата Христо Стоичков подкара 130-тонен камион в Панагюрище
22.07.2019 15:32 481
Легендата Христо Стоичков подкара 130-тонен камион в Панагюрище

Легендарният футболист Христо Стоичков доказа, че е добър не само в спорта, но и ...

ТМ+

Какво притежават кметовете в Пазарджишка област
19.07.2019 17:47 4530 Акценти
Какво притежават кметовете в Пазарджишка област

Добро имотно и финансово състояние отчитат някои от кметовете в Пазарджишка облас...

Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?
15.07.2019 10:19 244 TM +
Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни веществ...

Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно
15.07.2019 08:32 258 TM +
Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно

„Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етничес...

Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души
11.07.2019 15:02 339 Общество
Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души

Населението на България е 7 милиона души към 1 януари 2019 г. и представлява 1,4%...