Палмовото масло вреди, води до затлъстяване и хронични болести

06.02.2019 15:56 305 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева TM +

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този „деликатес“ нанася непоправими щети на природата.

Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация (СЗО), който скоро ще бъде огласен, предаде БГНЕС.

Авторите на доклада направо сравняват индустрията за производство и продажба на палмово масло с тютюневата и алкохолната промишленост – както по равнището на вреди за здравето и околната среда, така и поради усилията на рекламни агенции и лобисти в преследването на печалба да скрият от потребителя истината.

През 2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018 г. СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят. Експертите от организацията се опасяват, че производителите на храни просто ще заменят забранените съставки с палмово масло – евтино, но съвсем не по-малко вредно.

Би Би Си се запозна със съдържанието на неокончателния вариант на доклада и информира за някои от основните положения в него.

Палмовото място заема водещо място при производството на полуфабрикати и готови продукти – основно благодарение на ниската си стойност.

Но съдържанието на наситени мазнини при него е доста по-високо, отколкото в другите растителни масла – и именно поради това мазнините с растителен произход се смятат традиционно за по-малко вредни, отколкото животинските.

Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите в неговата безвредност - или дори ползи за здравето. Въпреки това, доклад на СЗО, основан на 48 научни изследвания, отхвърля тези твърдения.

По-специално, мета-анализ на работата, извършена от експерти на организацията, показа убедителна връзка между увеличаването на потреблението на палмово масло в 23 страни по света и увеличаването на смъртността от коронарна болест на сърцето.

Освен това сред лекарите няма съмнение, че палмовото масло системно повишава нивото на „лошия холестерол“ в кръвта (LDL), което е причина за атеросклероза.

Производството на палмово масло по света се е увеличило от 1995 до 2017 г. малко над четири пъти.

Оборотът на индустрията с палмово масло „ражда“ 60 млрд. долара годишно. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия.

Тагове: здраве
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Близо 10 млн. лева е бюджетът на община Брацигово
22.02.2019 17:54 772
Близо 10 млн. лева е бюджетът на община Брацигово

Близо 10 милиона лева е бюджетът на община Брацигово за настоящата година. Предло...

Глобата за хорото в Близнака още не е платена
22.02.2019 16:44 400
Глобата за хорото в Близнака още не е платена

Във връзка със скандала, който избухна около еконарушенията на звездата на Дискав...

Фонд ИГА приключи успешно проект за правата на децата
22.02.2019 16:20 88
Фонд ИГА приключи успешно проект за правата на децата

Фонд за превенция на престъпността ИГА приключи дейностите по проект „Центр...

ТМ+

Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили
22.02.2019 12:01 63 Общество
Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили

Интернет гигантът Гугъл обеща да поправи пропуск в системата за сигурност на ЮТюб...

Защо да не ядем ябълки вечер
22.02.2019 11:40 320 TM +
Защо да не ядем ябълки вечер

Въпреки че е един от най-вкусните и полезни плодове, много диетолози предупреждав...

7 необичайни факта за Оскар 2019
21.02.2019 10:47 88 Култура
7 необичайни факта за Оскар 2019

Церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" вече приключи, наградите "...

Как се избират носителите на Оскар?
19.02.2019 10:13 116 Култура
Как се избират носителите на Оскар?

Милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат връчването на наградите &bdq...