29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Изложба Духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик

На 8 март 2023 г. от 17.00 часа в Конферентната зала на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ № 15,  ще бъде открита изложбата „Духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик“. Изложбата е посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и е финансирана от Министерството на културата на Република България.

В единадесет витрини и на тринадесет илюстративни табла са представени снимки, вещи и текстове, разказващи за историята на еврейската общност в Пазарджик. Експонирани са религиозно-ритуални вещи, свързани с еврейската вяра, сред тях са: Тора – текстът на Мойсеевото петокнижие, изписано върху пергамент; Мегилот – текстът на „Плач Йеремиев“, Молитвеник за празника Йом Кипур; Корона за торот с дървото на живота и други ритуални вещи.

През пролетта на 1943 г. в България започва кампания за спасяване на българските граждани от еврейски произход от депортация в лагерите на смъртта. В тяхна защита се обявява голяма част от гражданското общество, Българската православна църква, общественици и политици. Във фонда на РИМ-Пазарджик се съхраняват снимки и вещи на свещеноиконом Борис Харалампиев, обявил се в защита на евреите, както и снимки и документи, принадлежали на братята Никола и Иван Йотови от Пазарджик. Доктор Иван Йотов е народен представител в XXV ОНС, обявява се срещу Закона за защита на нацията и се присъединява към „групата на Пешев“ – депутати, които подписват петиция срещу депортацията.

Изложбата може да бъде посетена до 18 юни 2023 г.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии