Музеят в Пазарджик ще покаже изкуство от Азия и Африка

12.07.2022 13:42 933 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Афиш
Музеят в Пазарджик ще покаже изкуство от Азия и Африка

На 15 юли 2022 г. в 17:00 ч. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде открита изложбата на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна „Изкуство от Азия и Африка“.


Експонатите, участващи в изложбата, са част от дарението на скулптура Златко Паунов. Животът на българския скулптор Златко Паунов е низ от приключения в света на познанието и експеримента. След като започва работа като реставратор в Тибетския музей в Ню Йорк се запалва искрата на интереса му към източното изкуство и култура. Следват многократни ежегодни пътувания до Тибет, Непал, Индия, Китай, Индонезия, Африка. От тези райони събира богата лична колекция от предмети, свързани с религиите и бита на Азия и Африка, както и изключително богата библиотека от книги за изкуствата.


Част от богатата колекция на Златко Паунов е от произведения на изкуството, свързани с будизма, индуизма и други вярвания от Югоизточна Азия. Това са предимно ритуални предмети от храмове и домове, както и атрибути на будистки свещеници. Предметите са оригинални и носят съответните иконографски и философски послания.


През 1992 г. Златко Паунов подарява част от личната си колекция на Специализирания музей в гр. Трявна, с която през 2004 г. се поставя началото на Музея за азиатско и африканско изкуство. През 2017 г. той прави ново голямо дарение на Специализирания музей.


Маските на Африка са култови предмети, обединяващи в себе си изкуството, културата и бита на народите, населяващи този екзотичен континент. Едва ли може само в няколко реда да се обхване многообразието от вярвания, обреди, култове и възгледи за устройството на света, които битуват сред стотиците племена и народи в Африка. Всъщност точно маските са почти универсалното помощно средство, което ни дава една, макар и бегла представа, за всичко това.


Традициите в изработването и култовото приложение на маските могат да бъдат проследени чак до Палеолита. Те се изработват от най-различни видове материал, като се започне от камъка, мине се през дървото и кожата и се стигне до металите. Понякога маските се боядисват, предимно с охра или други видове природни оцветители. Начинът, по който се изработва една маска, доста често зависи от нейното предназначение. В различните племенни култури маските най-често се използват по време на ритуални танци или при обикновени празненства. Маските се слагат и се носят от строго определен танцьор или група танцьори. В повечето африкански култури човекът, който носи маската и изпълнява ритуалите, свързани с нейното предназначение, губи своята идентичност и приема тази на маската или, по-скоро на духа, който тя изобразява. Вярва се, че в маската се е вселил духът на някой от предците на племето, който чрез нея обладава танцуващия. Той изпада в транс и се явява един вид посредник между живите и техните предци от отвъдното.


Хората, изработващи маските, също не са кои да е. Не всеки има таланта и правото да изработва маски и за това тези хора имат по-особен статут в обществото.
В наши дни африканските маски се смятат за едни от най-великите произведения на изкуството и са цел на хиляди колекционери от цял свят. Те са част от елементите на африканското изкуство, които оказват огромно влияние върху европейското и световно арт движение през 20-ти век. Течения като кубизма и експресионизма често са вдъхновявани от формата и орнаментиката на африканските маски.


Изложбата може да бъде посетена до 31 август 2022 г. в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота и неделя – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/443 108 (вътрешен 103).

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Първият модернизиран теснолинеен локомотив получи сертификат за движение
29.09.2022 16:45 56
Първият модернизиран теснолинеен локомотив получи сертификат за движение

Първият изцяло обновен и модернизиран локомотив по теснолинейката получи сертифик...

С волейбол на училище
29.09.2022 16:13 61
С волейбол на училище

Волейболните легенди Любо Ганев и Евгени Иванов пристигнаха днес в Пазарджик. Зае...

Над 100 участници в Ротарианския маратон край Батак
29.09.2022 15:27 105
Над 100 участници в Ротарианския маратон край Батак

Над 100 мъже, жени и деца се включиха в традиционния ротариански маратон. Организ...

ТМ+

Внимание: Нова интернет измама
24.09.2022 13:51 3088 Общество
Внимание: Нова интернет измама

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в Областната дирекция на МВ...

Motorola и Pantone обявяват ексклузивно дългосрочно партньорство
23.09.2022 10:14 67 Техно
Motorola и Pantone обявяват ексклузивно дългосрочно партньорство

Motorola е двигател на иновациите в областта на технологиите и мобилните устройст...

LG ПОКАЗА ЛИДЕРСТВО В РЕВОЛЮЦИОННАТА  6G THZ ВРЪЗКА
22.09.2022 13:08 66 Техно
LG ПОКАЗА ЛИДЕРСТВО В РЕВОЛЮЦИОННАТА 6G THZ ВРЪЗКА

LG Electronics (LG) затвърди глобалното си лидерство в технологиите за мобилни мр...

Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване
19.09.2022 11:49 239 Общество
Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване

Ако Родопите можеха да говорят, щяха да разкажат, че: Около 400 вида растения ...