Никола Стоименов с юбилейна изложба в Пазарджик

12.04.2023 12:13 210 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Афиш
Никола Стоименов с юбилейна изложба в Пазарджик

Художествена галерия "Станислав Доспевски" има удоволствието да Ви покани на 18 април /вторник/ от 18.00 часа на откриването на юбилейната изложба на НИКОЛА СТОИМЕНОВ!

В изложбата са представени 133 живописни творби, рисунки и колажи.

В наименованията на картините може да срещнем много познати герои от гръцката митология („Титаните и дъщерите човешки”, „Орфей и Евридика”), но разгледаме ли ги, те не преповтарят познатото ни, потопени са в един авторски свят, в една лична "митология" и ако има нещо, което ги доближава до древните разкази, то е опита да си обясним действителността и от собствените си митове да изградим реалност.

Художествената реалност при Никола Стоименов не е конкретизирана чрез "материална" достоверност, избягвани са детайлите и директното копиране на натурата. Макар и ограничено от изобразителната площ - лист или платно, пространството в картините действа, като онова неопределено пространство, в което без ограничението на правата линия, без съобразяването с края, с достигането до ръба се е осъществявала рисунката. В много от творбите („Европа”, „Любовта на кентавъра”, „Самодивата”) дори фактурата допринася за това усещане, на едно творчество преди "речта" и в същото време натоварено с много символика.

Символиката в показаните творби черпи и от Християнските символи („Великден”, „Изгубените храмове”, „Пиета”), и от българския фолклор („Торбалан”, „Змейова сватба”) , присъстват същества от различни митологии - русалки, кентаври, но колкото и различни и противоречиви да са, те са интерпретирани по един обединяващ ги, мирен начин, без да създават непримирими контрасти.

В изложбата не липсват и интимни творби свързани с жената („Утро”, „Юли”), живота на художника („Ателието”, „Мостовете в мен”) и съвременният човек, със своите нови пространства и въпроси („Басейн”, „Прозорец”).

С риск за противоречие на казаното по-горе за детайлите, ще кажем, че детайлите всъщност са много важни за творбите на Никола Стоименов, но те са извън оптичното приближаване на материята, те са детайли - знаци.

Живописта в част от картините е наслагване на живописните слоеве, престъргване, прозиране или плътно покриване, понякога създава усещане за онези стари стени, с оголени на места стари слоеве, които ни показват по-малко от отминали животи, или насложени емоции.

Това е изложба, която трябва да се гледа, като "свалим очилата" търсещи познатото, и просто се потопим в една нова, авторска "митология"!

Никола Стоименов е роден на 18 април 1973 г. в град Пазарджик. Работи в областта на кавалетната живопис. Негови творби са притежание на частни колекции в България и Европа, както и на Художествена галерия „Станислав Доспевски” - Пазарджик.

Участвал е в множество национални и международни изложби. От 2013 г. до 2019 г. във всички изложби организирани от Дружеството на пазарджишките художници.

Носител е на награда на Община Пазарджик (2021 г.), награда на пролетният салон на ДПХ – Пазарджик (2019, 2017 и 2015 г.), награда за живопис от

Годишната изложба на ДПХ – Пазарджик (2017 и 2016 г.), награда на името на Георги Машев от Годишната изложба на ДПХ – Пазарджик (2016 и 2015 г.) и награда на „Ретро Арт” – Русе (2019 г.).

Номиниран е за следните награди:

Номинация за живопис в единадесето Международно биенале на малките форми – Плевен (2022 г.), номинация за живопис в Национален конкурс за живопис „85 години ИДЕАЛ СТАНДАРТ – ВИДИМА” – Севлиево (2019 г.) и номинация за живопис от седмото Международно биенале "Изкуството на миниатюрата" – Русе (2019).

Освен художник, Никола Стоименов е част от екипа на Художествена галерия "Станислав Доспевски" Пазарджик от 2014 г.Споделете в:

Коментари

Топ новини

Бириманджаро започва на 2 юни
29.05.2023 18:39 70
Бириманджаро започва на 2 юни

От 2 до 4 юни в Пазарджик ще се проведе четвъртият фестивал за занаятчийска бира ...

Къщата-музей Райна Княгиня е най-посещаваният туристически обект през 2022 г.
29.05.2023 18:06 54
Къщата-музей Райна Княгиня е най-посещаваният туристически обект през 2022 г.

Поредно признание за делото и мястото на Райна Княгиня в историческата памет на б...

Жители на Мало Конаре с награди по програмата Граждански импулс
29.05.2023 17:47 255
Жители на Мало Конаре с награди по програмата Граждански импулс

Жители на най-голямото село в община Пазарджик – Мало Конаре бяха наградени...

ТМ+

ШЕДЬОВРИ НА ДОМАШНОТО ЗАБАВЛЕНИЕ И МОДЕРНИЯ ЖИВОТ: ЕВОЛЮЦИЯТА НА LG OLED ПРОДЪЛЖАВА
29.05.2023 14:27 82 Техно
ШЕДЬОВРИ НА ДОМАШНОТО ЗАБАВЛЕНИЕ И МОДЕРНИЯ ЖИВОТ: ЕВОЛЮЦИЯТА НА LG OLED ПРОДЪЛЖАВА

През изминалото десетилетие, LG затвърждава своето лидерство на пазара на първокл...

Ползите от лимоните
29.05.2023 13:27 111 Общество
Ползите от лимоните

Лимонът е яркожълт, цитрусов плод с кисел вкус. Оригинално произлизащ от територи...

Изграждайте мускули, хапвайки сьомга и кайсии
29.05.2023 11:09 151 Общество
Изграждайте мускули, хапвайки сьомга и кайсии

Знаете ли, че богатите на протеини храни са от съществено значение за изгражданет...

Хороскоп за 29 май
29.05.2023 09:41 222 Общество
Хороскоп за 29 май

Овен - Правите добро впечатление на шефа си и печелите доверието му. Посещ...