27.8 C
Пазарджик
събота, 13 юли, 2024

12 юни е Световен ден срещу детския труд

Все повече непълнолетни у нас работят, сочат данните на Главна инспекция по труда

Непрекъснато се увеличава броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда.

За първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от тях са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград.

За сравнение, през първите пет месеца на миналата година издадените разрешения за работа на непълнолетни са 2545, а за цялата година – близо 15 000. За 2022 година те са били малко под 12 000, а преди Covid пандемията – по-малко от 9500. 

Законодателството в България защитава децата от трудова експлоатация. В него е регламентирана забрана за работа до 16 години, както и специална закрила на непълнолетните работници и служители. 

Предвидени са и изключения за започване на работа и по-рано за талантливи деца, за включването им във филмови продукции, в театрални трупи, музикални състави и др.

Непълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. Ако подадените от работодателя документи са коректни, е създадена организация решение от Инспекцията по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е 7-дневен.

От работодателите се изискват документи, които са задължителни за всяко работно място, независимо дали на него ще се наемат непълнолетни, или пълнолетни лица. Разликата е, че при наемане на лица под 18 години те се представят предварително в Инспекцията, а при наемане на пълнолетни – при проверка. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление, информира БНР.

При установяване на такова нарушение се уведомява Прокуратурата за стартиране на наказателно производство. 

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии