26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

15-годишен пострада при инцидент с електрическа тротинетка

Детето е транспортирано и настанено в болница с фрактури на крака и рамото, без опасност за живота

Полицията в областта за пореден път апелира към родителите да бъдат особено бдителни по отношение на управлението на електрически тротинетки от тийнейджърите. Повод за това е инцидент, при който пострада непълнолетно момче.

Сигнал за случилото се е бил получен снощи около 18.30ч. в РУ-Велинград. По първоначални данни 15-годишно дете от курортния град в присъствието на единия от родителите си управлявало електрическа тротинетка по пешеходната зона в централната част на града. Детето загубило управление над електрическото возило и паднало на земята. В резултат на това е транспортирано и настанено в болница с фрактури на крака и рамото, без опасност за живота.

В тази връзка от ОДМВР-Пазарджик припомня:

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всяко индивидуално електрическо средство за придвижване трябва да има изправни:

1. спирачки;

2. механичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал;

3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е:

 – над 14 години – само по велосипедни алеи

 – над 16 години – по велосипедна инфраструктура /велоалеи/ и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

На децата, които управляват тротинетки на възраст до 18-години е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОПЛЗВАНЕТО НА ПРЕДПАЗНА КАСКА. Ние съветваме всички водачи на тротинетки и велосипеди да използват предпазни каски, защото това може да се окаже животоспасяващо при пътен инцидент. Освен това горещо препоръчваме използването освен на стандартното осветление на електрическата тротинетка и на светлоотразителна жилетка. Така ще бъдете видими отдалече за останалите участници в пътното движение, особено в тъмната част на денонощието. ВЪПРЕКИ ТОВА НЕКА ВОДАЧИТЕ /особено тийнейджърите/ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕЗ НОЩТА !!!

Хората ползващи тротинетки трябва да са наясно, че е необходимо да спазват правилата за движение по пътищата, да спрат на червен светофар, на знак  „STOP“. Важно е да отбележим, че на пешеходните пътеки трябва да пресичат както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда си. Абсолютно забранено е придвижването на повече от един човек на тротинетка, говореното по мобилен телефон по време на движение. Рисково и забранено е и движението в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него.

Особено внимание се обръща на родителите, които предоставят безконтролно на децата си за управление електрически тротинетки. Това крие голям риск от пътен инцидент, при който детето може да пострада много сериозно или с неразумното си поведение на пътя да предизвика катастрофа с други участници в пътното движение. 

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии