25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

2 май-неучебен за учениците в редица общини

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Кметове в страната подписаха заповеди за обявяване на 2 май за неучебен за учениците

Почивните дни в училищата ще са от 1 до 6 май, включително. Решението им е съгласно чл. 105, ал. 3, от Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината.

Заповеди, с които обявяват 2 май 2024 г. за неучебен ден, вече разписаха кметът на Благоевград Методи Байкушев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Ловеч Страцимир Петков, кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Троян Донка Михайлова. На 2 май няма да учат и учениците в Асеновград и Първомай, информира БНТ.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в община Смолян, съобщи общинският пресцентър. От Регионалното управление на образованието обаче уточниха, че за момента само Смолян от 10-те общини в областта въвежда неучебен ден на Велики четвъртък.

Две общини от област Бургас – Карнобат и Поморие, също обявиха 2 май за неучебен ден. В РУО – Бургас събират информация от цялата област за това в кои други общини кметовете ще последват примера на останалите населените места.

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, реши кметът д-р Валентин Христов. На 15 май Плевен отбелязва празника на града. От общината допълниха, че е в подготовка празнична програма.

С призиви от родители 2 май да бъде обявен за неучебен се съобрази и кметът на София Васил Терзиев, който също вече подписа заповедта.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии