29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Батак отбеляза 148 години от Априлското въстание

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска вечерня с петохлебие. Службата бе в старинния храм „Св. Неделя“

С тържествена проверка /заря/ в Батак бе отбелязана 148-та годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици.

Всяка година думите на едно дете, пресъздадени от Иван Вазов, отекват в съзнанието ни: “От Батак съм чичо, знаеш ли Батак”.

И всяка година на 16 май в бунтовното градче отдават почит и се прекланяме пред подвига на героите мъченици за вяра, свобода и независимост.  Няма страшна смърт, страшно е робството, акцентира в словото си кмета на Батак Георги Харизанов.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта и славната саможертва на баташките герои от 1876 г..

При потушаването на Априлското въстание 1842-ма жители на Батак дават живота си, но не се отказват от християнството. Част от тях са избити от поробителя в храма „Света Неделя“, а други в новоселския манастир „Света Троица“.

“Нека незабравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си”, заяви пред присъстващите областния управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова. 

Освен официалните гости на честванията присъстваха и десетки българи не само от региона, но и от цялата страна.

Празничната програма завърши със заря и светлинно шоу.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии