29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

БЧК отново раздава хранителни помощи

Започва изпълнението на втория транш по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по процедура „Подкрепа“, финансирана от  Европейски социален фонд+

Във втори транш ще се раздават 2 вида месни консерви/ говеждо месо и говежди кюфтета / и 9 вида хигиенни продукти / тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, тоалетна хартия, шампоан, паста за зъби, перилен препарат, четка за зъби и дамски превръзки/.

С право на подпомагане в областта са 18645 лица  като:

16625 лица от едночлени и двучленни семейства ще получат по един хигиенен пакет с 9 вида продукти  и по 1 консерва от двата вида.

2020 лица от тричленните и по-големи семейства  ще получат два хигиенни пакета от 9 вида продукти  и по 3 консерви от двата вида.

Раздаването  на втори транш ще  от 11  юни 2024 година ище продължи до 19  юли 2024година .

Предоставянето на хигиенните продукти ще се извършва от служители и доброволци на  БЧК в 18 раздавателни пункта  в цялата област.

Продуктите се получават срещу документ за самоличност и подпис при спазване на всички изисквания на Регламента за защита на личните данни .

На 11 юни 2024г. отварят раздавателни пунктове в град Пазарджик:

-Пункт № 1  – ул .“Васил Левски „№ 58 /у-ще „Климент Охридски“ 

-Пункт № 2  –  ул. „Д. Греков“ №5  /Пенсионерски клуб № 3 моста на Лютата /

-Пункт № 3 –  ул. „Хан Крум „ № 11

 Подробният график за поетапното раздаване е публикуван на интернет страниците на БЧК / www.redcross.bg/,на АСП /www.asp.government.bg/ и в регионалните офиси на БЧК и е съобразен с възможностите за зареждане на пунктовете в страната. 

Право на подпомагане по програмата имат:

-Лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон (2023 г.– 2024 г.).

-Лица с ниски доходи на член от семейството които получават месечни помощи за отглеждане на дете  по   реда на чл.8,ал. 1 и 5 от  ЗСПД.

-Лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа  по чл.70 от ЗХУ.

-Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл.8д от ЗСПД.

-Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства

-Лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл.1 ППЗСП и ли на друго нормативно основание въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства.

  • Лица и семейства с  ниски доходи получили отказ за подпомагане по Наредба №РД-07-05-5 от 2008 г.  поради надвишен дифиренциран доход  за отопление или друго неизпълнено условие, което не променя материалното  лишение.

През целия период на изпълнение на Програмата, ще се реализират съпътстващи мерки допълващи предоставянето на хранителните продукти. Те се изразяват в индивидуално консултиране или други форми на подкрепа и съдействие, реализирани в отговор на конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи, в помощ на тяхното социално включване. Ще бъдат предоставени информационни материали, прожекция на видеофилми на теми като: „Здравословно хранене“, „Промоция на хигиената“ и „Превенция на социално значимите заболявания“ и др.

Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществявасъс съдействието на местните власти.

Допълнителна информация гражданите могат да получат в областната структура на БЧК   на ул. „Хан Крум „ № 11.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии