23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Ще влезем в нелегалната икономика

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Те настояват да отпадне планирането на добива в горските стопанства

Над 100 хиляди ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби ще влязат след няколко дена в горите, но работата им ще бъде незаконна. За това предупредиха шест от браншовите организации, свързани с бизнеса за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти. 

Причината, според асоциациите и съюзите от бранша, е, че няма диалог с Министерството на земеделието и храните, откъдето трябва да бъде издадена заповедта, регламентираща дейността им. Има прието законодателство за работата ни, облагането на доходите ни, но то не може да се прилага, заради липсата на въпросната заповед, която да регламентира плащането на едно място на дължимите разрешителни, данъка, осигуровките, заявиха във Велико Търново от браншовите организации, обединяващи бизнеса с трюфели и горски гъби и плодове. 

Утре браншовиците са поканени на среща в аграрното министерство, след която ще стане ясно какви действия ще предприемат. 

Браншовите организации твърдят, че като приходи, които генерират за икономиката, са на второ място след дърводобива. Ситуацията в сектора за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти е кризисна и няма диалог със земеделското министерство, което да приложи постигнатите договорки с Министерството на финансите и гласувани от Народното събрание, заяви Иван Калоянов, председател на Националната асоциация на търговците на трюфели в България:

„Ескалиращата криза е свързана със забавянето от страна на Министерство на земеделието и храните да приложи последните изменения в Закона за облагане на доходите на физическите лица, касаеща събирачите на диворастящи гъби, и в Закона за горите“.  

Един от основните проблеми е задължителното 10-годишно планиране на довива за гъби и трюфели, които трябва да правят държавните горски стопанства, защото където няма планове, ние не може да влезем да берем гъби и трюфели, а това са видове, които са силно зависими от климатичните условия и никой не може да направи планиране, поясни Светлозар Сидеров, председател на Националния съюз на българските ловци на трюфели:

„Изпадаме в следния парадокс, особено в последните години – плащаме си разрешително за някое стопанство, което има плануван добив, а в него, поради неблагоприятни климатични условия, в дадения момент няма гъби, а в съседни стопанства, в които няма плануван добив, реално е заринато с гъби, които ние нямаме право да ги събираме, и те изгниват“.  

Браншовите организации настояват от отпадне планирането на добива в горските стопанства.

Въпреки недоволството, ловците на трюфели и свързаните с бизнеса с диворастящи гъби приеха да се смени облагането им и да плащат патентен данък. Регулираха ни като професия, което е добре, ще плащаме данъци и осигуровки, ще се образува трудов стаж за хората, които основно са социално слаби и от маргиналните групи, но сега съществуващата ситуация с липсата на заповед от земеделския министър не ни позволява да работим, посочиха организациите на ловците на трюфели и събирачите на диворастящи гъби:

„В момента в МЗХ се чудят как да я тълкуват, така да я завъртят, че да не важи за всички държавни и общински гори, както е договорено с Василев (финансовия министър Асен Василев, б.ред.). Получихме проект на заповед и наистина е записано, че ще се плаща за всяко държавно предприятие отделна такса  и за всяка община поотделно. Това е немислимо. Ние трябва да плащаме за 6 държавни предприятия плюс за над 250 общини. Общата такса беше договорена да е в размер на 150 лева с Василев. Отчитаме, че се повиши минималната заплата и осигуровките – да речем да стане 170-180 лв., но с отделното плащане за общините, ние ще надхвърлим 300-400 лв. на месец“.

Браншовите организации искат контрол от държавата, която да следи за нелегалните берачи на гъби и ловци на трюфели, които унищожават находищата по горите. По данни на шестте организации, които за първи път седнаха на една маса във Велико Търново, за да говорят общо за проблемите си, годишно у нас се добиват около 500 тона трюфели и над 1000 тона гъби, като 90 на сто от продукцията се изнася.

Проблем има и с националното позволително за дейността на ловците на трюфели и берачите на гъби. От бранша не подкрепяме готвения проекто-закон за трюфелите, коментира Антон Донков от Националния съюз на преработвателите, търговците и събирачите на трюфели, гъби и горски плодове:

„Обвиняват нашите колеги, че с протестите, които са правили миналата година, са подронили авторитета на Министерството. Питам къде е реномето на министерството щом подготвят промени, които за нас са в унищожителен план и пълна невъзможност да работим, както искаме по законов начин. Беше ни обещано национално позволително на срещата в Министерството на финансите с министър Вътев и министър Василев. Нищо от това не се случи“.  

Не плачем за пари, искаме регламент да работим, защото сезонът започна и ние ще трябва да влезем в горите незаконно,  обобщи Юлиян Колев, председател на „Българска асоциация горски гъби.

Браншовите организации искат да плащат на едно място данъците, осигуровките и таксите си в даденото държавно горско стопанство, както, твърдят, че им е обещал финансовият министър, но земеделското министерство не иска, коментира Колев:

„Неофициално Министерството на земеделието казват – ние на можем да събираме данъци и осигуровки, защото по закона, който е приет, те трябва да има национално разрешително, което да се заплати в съответното горско стопанство и от там тези средства да се разпределят към Министерство на финансите, НОИ. Те не желаят да приемат тази дейност да я извършват и поради тази причина блокират нашата дейност“.  

Браншовите организации на ловците на трюфели и берачите на гъби, търговците и преработвателите са поканени на среща утре в МЗХ при заместник-министър Мирослав Маринов.

„Утре ще отидем на среща. В зависимост от тази среща ще решим какво правим нататък. Никой не иска протести и да създава хаос в държавата. Ние просто искаме да приложим закона, нищо друго не искаме. Търговците и събирачите искат да работят. Събирачите да си плащат прехраната, а търговците да си плащат заплатите в предприятията“.

Бяхме в сивата икономика, излязохме от там, но сега заради липсата на подзаконови документи от земеделското министерство, с които да се прилагат законите, ще влезем в нелегалната икономика, казват браншовите организации, свързани с трюфелите и горските гъби.

Източник:БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии