36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

България има ново Народно събрание, какво заявиха партиите

Народните представители от 50-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Според последните промени в Конституцията с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Най-възрастният народен представител Силви Кирилов /парламентарна група на „Има такъв народ“/ откри първото заседание на 50-ото Народно събрание.

Силви Кирилов  отбеляза, че от разединението страда държавността, българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано. Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно, живеем в сложна социално-политическа ситуация, посочи той. По думите му липсва доверие в институциите и в политическата система, няма единство в обществото, нещо повече – често противоречията са антагонистични.

Логичният въпрос е какво трябва да направим, отбеляза Силви Кирилов. Мисля, че всеки един от нас лично или като политическа партия е необходимо да анализира и да осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частно-политически интерес в името на решаването на най-важните икономически и вътрешно- и външнополитически предизвикателства, заяви той. Според него е необходимо създаване на стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса, за спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост и да вижда, че има възмездие за тези, които пристъпват закона и морала.

Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието, каза Силви Кирилов. Време е да върнем здравия разум, призова той.
След като народните представители от 50-ото Народно събрание тържествено положиха клетва в пленарна зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

В пленарната зала присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание, представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

Изненадващо заради закъснение клетва не положи председателя на новата партия в НС Величие Николай Марков, който не може да вземе участие в първото заседание.

Последваха изказвания от представители на отделните парламентарни групи.

В първия ден на този парламент ГЕРБ-СДС заяви  готовност да води смислен и целенасочен диалог, пред очите на цялото общество. Това обяви в декларация от името на парламентарната група Тома Биков. Анализът на резултатите показват, че възможностите пред настоящия парламент не са много – едно евентуално правителство ще трябва да се ползва с подкрепата на три или повече формации, посочи той. Това, по думите му, показва, че от народните представители се изисква смирение, съвместно очертаване на позитивен дневен ред на страната.

Готови сме да направим крачка назад и да направим необходимите компромиси, обяви Биков от името на ГЕРБ-СДС. Декларираме, че сме готови да участваме в правителство на споделената отговорност за четири години. Другият вариант са нови предсрочни избори, подчерта той.

Призовавам всички евро-атлантически сили да се включат в съставянето на кабинет и на мнозинство, защото това е изключително важно и това го искат българските граждани от нас, заяви Йордан Цонев от ДПС в декларация от парламентарната трибуна при откриването на новоизбраното 50-о Народно събрание.

Той посочи, че по време на предизборната кампания ДПС са работили на терен цял месец и са чули какво са им казали хората. Това, което ни казват всички хора – и гласували, и негласували, е, че между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, отбеляза Цонев. Другото нещо, което ни казаха, че не искат нови избори, посочи той. По думите му хората искат стабилност, създаване на правителство и решаване на техните проблеми.

Българите в голямата си част потвърждават евро-атлантическия избор на България, каза още Йордан Цонев и посочи, че хората са силно загрижени за сигурността на страната си.

През последните шест избори за три години само коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) успяхме да съставим редовни правителства и то два пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена и за това сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха сваляни след по-малко от година с дружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН), не защото правителствата работеха лошо, каза Николай Денков в декларация от името на ПП-ДБ.

Той подчерта, че всяко Народно събрание трябва да започва с надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза на държавата, добави Денков.

„За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява. За това всяка политическа сила, която свали редовно правителство без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България“, каза той.

И в този парламент „Възраждане“ ще продължи да защитава България и националните български интереси, независимо от нихилизма, апатията и глупостта. Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларацията с приоритетите на „Възраждане“ в 50-ото Народно събрание.

„И в този парламент „Възраждане“ ще продължи да защитава България и националните български интереси независимо от нихилизма, апатията, глупостта. Добър, лош, нашият народ е нашето семейство и ние няма да го предадем никога – ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него. Защото, както е казал Вапцаров: „В бурята ще бъдем пак с теб, народе мой, защото те обичахме!“.

Категорична е нашата позиция в защита на националните граници и суверенитет. Можем да спрем кражбите, да си върнем добрите специалисти и да модернизираме системата. Ние заслужаваме ефективно и качествено управление, а не този буламач, който ни се предлага през няколко месеца“, каза Костадин Костадинов.

Влизаме в мандата на 50-ото Народно събрание с един голям дълг. Дълг, трупан от всички нас, които сме в политиката през последните години. Той е към обществото, и към държавата. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитието на обществото и държавата. Това заяви от трибуната на новия парламент изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров.

„Политиката се изолира от народа. Направихме я територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Останахме безучастни извън обществения договор милиони българи, които не гласуват – от 6,5 млн. български граждани в избирателните списъци, правото си на глас упражниха по-малко от 1/3. И ако след тези няколко месеца отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени. И с тази реалност трябва да е наясно всеки един, който е тук и заема депутатската си банка. И тя трябва да е мотива за обръщането на мисленето в действията. За да излезем от кризисността, са нужни усилията на всички в тази зала, на всички заедно“, подчерта Зафиров.

Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Това заяви Тошко Йорданов от ПГ на „Има такъв народ“ в декларацията с приоритетите на партията на старта на новия политически сезон.

„Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но никой няма необходимите 121 гласа, за да поставя дневния ред и условия на другите партии. Никой! Всяка една от партиите в 50-ия парламент има толкова тежест, колкото другите партии.

Всички проблеми си имат решения, които би могло да изпълни експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Разбира се, здравият разум говори, че трябва да има една интелигентна и непримирима опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване, а не да говори празни приказки и да се прави само на коректив. Тоест, всяка една партия тук, която има здрав разум, ще изпълни своите задължения. Време е да върнем здравия разум в политиката и в управлението на държавата. Току що положихме клетва, време е да я изпълним“, призова Тошко Йорданов.

„Винаги започваме с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не спазваме. В същите тези речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Затова, позволете ми, нека един път да започнем със стихове“, призова от трибуната Виктория Василева от „Величие“.

„И все по-упорито се говори, че Ботев бил от българин убит. И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит. Безсмъртен казват бил Димитър Общи. Пак го срещам днес незнайно где. И пак се плаша, че може и мен да предаде“.

„Българийо, родино, майко моя! Прекръствам те с един разпятен кръст и пак те питам с ужас неспокоен… Как можеш и мръсникът, и героят, да раждаш из едната своя плът“.

„Дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само и единствено от нас“, каза Виктория Василева от „Величие“

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии