Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи
На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните повече от 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
При последният тест за количеството вода и сухо вещество в сиренето, направен от потребителската организация се оказва, че от тестваните 36 марки само 15 отговарят на изискването за водно съдържание до 60%, при 19 то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%.
Самите потребители са наясно, че има и некачествено сирене, но изборът им се определя от най-често от ниските бюджети.
Все пак проверките показват подобрение в качеството на предлаганите на пазара сирена през последните 2 години.
Резултатите от изследването на сирената може да бъде открито на сайта на Активни потребители.