15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

До днес се назначават и Районните избирателни комисии в страната

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви днес местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия, информира Bulgaria On Air.

ЦИК обявява списък на местата извън страната за изборите за членове на Европейския парламент само в държавите членки на ЕС. В предсрочните парламентарни избори могат да гласуват и български граждани, които пребивават в държави, които не са членки на ЕС.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, се посочва още в закона. 

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, не по-късно от 14 май 2024 г.

До 18 май 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната. До днес ЦИК назначава и Районните избирателни комисии в страната. 

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии