25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Даниел Митов отказа предложението да заеме поста на служебен външен министър

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Отговорността за външния министър вече е на президента, коментира Митов

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи, информира БНТ.

По думите му с отказа да издаде указ за назначаването му на поста, президентът Румен Радев не е издържал теста за геополитическата му ориентация и сега отговорността е при президента – „външинят министър си е негов“.

“Искам да благодаря на Главчев за доверието, на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет. Аз приех не защото за мен е самоцел да съм външен министър – бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата.

Затова със сигурност – оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър и още веднъж ми се иска да подчертая факта, че в тази ситуация, при променена конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат подобни постове.

Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Така че мога да успокоя Радев – както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: „Спокойно г-н Радев, ПП-ДБ са с вас“, коментира Митов.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии