36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Два пъти повече социални предприятия са вписани в Регистъра

Двоен ръст на социалните предприятия, вписани в специалния Регистър, отчитат от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) след старта на проект „Развитие на социалната икономика“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Стотното удостоверение за вписване на социално предприятие в Регистъра на МТСП бе връчено на официална церемония в Бургас от Марина Дичева-Ал Хебри, главен сътрудник „Управление на европейски проекти и програми“. Сертификатът получи Марина Авдеева, управител на социалното предприятия „Корабче“ ООД, което е регистрирано във Варна, но работи в Бургас.

Церемонията беше организирана от Регионалния център по социална икономика, създаден по проекта в Югоизточния район за планиране, гр. Бургас. По него са създадени шест Регионални центъра (фокус-точки), които работят за популяризирането и развитието на социалната икономика в шестте района за планиране.

Към 01.06.2023 г., преди стартиране на дейността на фокус-точките, в Регистъра са били вписани 41 социални предприятия. В резултат на работата на служителите в регионалните центрове за по-малко от година са постъпили 81 заявления за вписване в него, а вписаните социални предприятия са 59. Към момента действащите социални предприятия в Регистъра са 84, т.е. ръстът им е повече от два пъти.

До 31.05.2024 г. екипите на фокус-точките са провели над 3000 консултации с институции, физически и юридически лица с цел изграждане на мрежи за сътрудничество. Организирани са над 40 събития за представяне на Проекта, действащата нормативна база и на продуктите и услугите на предприятията на социалната и солидарна икономика.

Една от основните цели на проект „Развитие на социалната икономика“ е да развие регионален административен капацитет и да подпомогне модернизацията на предприятията на социалната и солидарна икономика. По него е предвидено въвеждане на индивидуализирани софтуерни, хардуерни, мрежови и пласмент решения. Създаването на мрежи, сътрудничества и клъстери в сектора, както и развитието на партньорства с бизнеса и академичните среди също е ключов приоритет на Проекта.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии