25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Една партия се е регистрирала за изборите на 9 юни

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Транспортният министър Георги Гвоздейков ще оглави щаба за изборите

Една партия се е регистрирала днес за участие на изборите на 9 юни, това е Българско Национално обединение. Това съобщи на брифинг Росица Матева – говорител на Централната избирателна комисия.

“Организацията започна от момента, в който става ясно че ни очакват два вида избори. ЦИК прави всичко възможно да приема своите решения навреме преди сроковете по хронограмата, така че всички да бъдат запознати със своите права и задължения.

Ние намираме медиите за наш естествен партньор. Вчера ЦИК проведе първа среща с Министерски съвет. Главчев ни увери, че ЦИК има пълното съдействие за организацията на вота. Уточнихме въпроси за отговорностите на министрите, които са определени за различни дейности“, обясни Камелия Нейкова – председател на ЦИК.

„В тези избори имат право да гласуват тези, които имат навършени 18 години, имат уседналост 3 месеца преди изборния ден да имат постоянен или настоящ адрес тоест към 9 март.

За ЕП могат да гласуват и тези членове на ЕС, които имат постоянно пребиваване в България. Ще могат да гласуват в страната и във всички държави членки на ЕС и в държави извън ЕС в дипломатически и консулски представителства.

Извън ЕС ще гласуват само на национален парламент. В събота и неделя бяха направени консултациите за РИК. Ще бъдат назначени 31 РИК. Постигнато е съгласие за 7 РИК.

За останалите ЦИК ще прецени как да ги назначи“, каза Росица Матева – говорител на ЦИК.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии