18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Формулират новите правила за дейността на аптеките

Предложението на здравното министерство за решаване на проблема предизвика протести

Новите правила за финансиране на дейността на аптеките се очаква да бъдат формулирани днес. Промените се налагат заради драстичното увеличение на разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства за хронично болни.

Предложението на здравното министерство за решаване на проблема предизвика протести, а 9 аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите с касата.

Сега лекарите изписват до 3 безплатни лекарства на хронично болен на една рецепта. Аптеките ги продават без надценка, а като компенсация получават по 5 лева за обработка на всяка рецепта.

От април безплатните лекарства за хора със сърдечносъдови заболявания са повече. Разходите за обработка на рецепти също. От здравното министерство предложиха всички безплатни медикаменти да се изписват на една рецепта.

Фармацевтите реагираха с протести. Последваха спешни преговори с касата за промяна на правилата за финансиране на обработката на рецепти за безплатни лекарства, информира БНТ.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии