14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Гимназия „Иван Аксаков“ посрещна военния министър

Той присъства на откриването на училищен кът и представянето на ученически сборник, посветен на 27-ми пехотен Чепински полк и разговаря с учениците за военните ценности, възможностите за кариера в армията и бъдещето на Въоръжените сили

По покана от директора на гимназия “Иван С.Аксаков” Иванка Ваклинова военния министър Атанас Запрянов посети Пазарджик.

Събитието бе част от дейностите, които училището изпълнява по проекта от Националната програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.

Областният управител Валентина Кайтазова, също подчерта значението на подобни съвместни програми на министерствата на отбраната и на образованието и науката за патриотичното възпитание на младите хора и поздрави учителите и учениците с успешната реализация на първия етап от програмата.

Обособяването на училищен кът, който да разказва за славния път на един от най-емблематичните български полкове – 27-ми пехотен чепински полк и неговите герои Ви превръща в създатели и творци на исторически четива, каза министър Запрянов. И допълни, че ако по този начин се пишат и съвременните учебници по история, то тя ще стане по-интересна и увлекателна за младите хора.

Възпитаниците на учебното заведение представиха материали за военнослужещи от полка, който е сформиран предимно от населените места на територията на сегашната Пазарджишка област и участва в Балканската (1912 г.) и Междусъюзническата война(1913 г.), Първата световна война (1915 – 1918 г.) и Втората световна война (1944 – 1945 г.).

Последва среща, в която министър Запрянов представи пред учениците предимствата на Висшето военно образование. Той отговори на всички въпроси на гимназистите, разказа им за наши военнослужещи в операции за граници, за противоминната група, която ще започне да действа в Черно море съвсем скоро и опроверга неправилните твърдения за връщането на задължителната наборна военна служба.

Гимназия „Иван Аксаков“ е единствената в Пазарджишка област, която работи по програмата. Директорът Иванка Ваклинова получи Паметния знак на Министъра като оценка на работата на учениците и учителите от училището.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии