26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

Горещините вдигат цената на кафето заради по-слабите реколти

Новите разпоредби за обезлесяването също покачват стойността на различните сортове

Кафето ще продължи да поскъпва до средата на 2025 г. заради недостиг на доставки при ключови производители, като европейските потребители ще трябва да плащат още повече за чаша кафе, тъй като влизат в сила новите разпоредби за обезлесяването.

Очакванията за нов производствен дефицит във Виетнам, най-големият производител на робуста в света, подхранват скока в цените на сорта зърна, използван в смеси и еспресо, каза председателят на компанията за печене на кафе Luigi Lavazza SpA Джузепе Лаваца.

„Лошата реколта тази година накара производителите да плащат с $1000 над фючърсните цени за виетнамска робуста. Никога не сме виждали нещо подобно в историята на нашата индустрия. И това, което е много специално, е дълготрайният ефект от това“, каза Лаваца.

Горещото и сухо време в части от Виетнам повреди кафеените насаждения по-рано тази година.

Суровото време вдигна фючърсите на арабика до двугодишен връх в Бразилия. Прогнозите са понижени, тъй като някои фермери берат по-малки от обичайните зърна след засушаванията в края на 2023 г., които навредиха на развитието на културите.

По-високите цени, съчетани с нарастващите разходи за доставка поради прекъсвания в Суецкия канал и по-силния долар, доведоха до скока на разходите на италианската пекарна с над 800 милиона евро през последните две години, става ясно от думите на Лаваца, информира Bulgaria On Air.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии