21.8 C
Пазарджик
вторник, 15 октомври, 2024

Храните, които повишават риска от диабет

В проучването са участвали повече от 5000 деца

Учените се опитват да разберат какви фактори допринасят за появата на диабет тип 1, като един от основните въпроси е как диетата може да влияе върху развитието на заболяването.

Определени храни могат да влияят на риска от развитие на заболяването, споделят учени на 60-ата годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета. Твърдението им идва след проучване на хранителния режим на повече от 5000 деца с генетична предразположеност към диабет тип 1.

Изследователите анализират връзката между консумацията на различни храни и риска от развитие на диабет тип 1, използвайки модели с една и няколко храни и коригирайки фактори като пол и фамилна анамнеза.

В резултат те установяват, че овесът и бананите са свързани с повишени нива на антитела срещу островните клетки и биохимичен автоимунитет. Овесът, бананите, ферментиралите млечни продукти и пшеницата се свързват и с множество автоимунни заболявания на островчетата на Лангерханс. 

От друга страна, консумацията на кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол е свързана с намален риск от автоимунен отговор в панкреаса, докато ръжта, овесът и плодовете увеличават риска от диабет тип 1, а горските плодове го намаляват.

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

Последни статии