13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

ИГА представи част от дейностите по проект за ромски деца в конфликт със закона

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

21 меморандума за сътрудничество с институции са били сключени по време на проекта

В Пазарджик бяха представени дейностите по проекта, който се финансира от Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм. Целта е да насочи вниманието към подобряване на възможностите на децата в контакт със закона в три ромски общности в България – Пазарджик, Пловдив и Лом.

„След провеждането на консултативен процес за възможностите за участие на трите места, изготвихме един доклад, който е част от общите неща по проекта. Много време посветихме за изграждане на партньорства с ключови институции и повишаване капацитета им за работа с деца в контакт със закона“, обясни Димитър Русинов.

Освен тях, в трите региона – Пазарджик, Пловдив и Лом се разработват и специализирани услуги „Център за консултиране и правна помощ за деца“.

„С оглед на профила на тези екипи – основно психологическа подкрепа, консултиране, правна помощ и социално консултиране. Имаме и една паралелна дейност за мониторинг на услугите, които извършват оценка на постигнатите резултати, така че вече имаме шест такива независими доклада мониторингови“, допълни Русинов.

Какви са профилите на ромските деца в трите общини обобщи Андрей Момчилов.

„Съответно започнаха да се очертават специфични профили. Това са и децата, с които най-много работим. На първо място децата в конфликт със закона – това са както аз ги наричам децата „калпазани“. Не са много тези случаи – за първите 6 месеца от началото на проекта 8 или 9 са случаитев трите центъра общо“

Проектът ще приключи в края на месец април тази година.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии