13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Какво е необходимо, за да пътуват децата безплатно в градския транспорт?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Близо 300 деца от Пазарджик от 7 до 14 години са се възползвали от картите за безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт от началото на февруари.

Припомняме, че с постановление на МС от началото на февруари тази година беше увеличена възрастта за безплатно пътуване и това вече е възможно за всички деца на възраст до 14 години.

Със заповед на министъра на транспорта са обявени два вида образци – съответно от 0 до 7 години и от 7 до 14 години, като по-съществената разлика е, че за по-високата възрастова група превозните документи са със снимка на детето. Новите карти за децата от седем до четиринайсет години се издават за по-малко от 5 минути, а родителите могат да получат картата от Бюрото за абонаментни карти на улица „Екзарх Йосиф“ – на спирката пред Младежкия дом. Необходимо е също така да се предостави акт за раждане на детето, а родителят трябва да удостовери, че има постоянен адрес в Пазарджик чрез личен документ или удостоверение за настоящ адрес. Персонализираните карти се издават със срок на валидност една година от датата на издаването, а когато детето навършва съответната възраст през този период – до рождения му ден.

Родителите на малчуганите до 7 навършени години трябва да знаят, че те също имат право на карта за безплатно пътуване в градския транспорт, като условията за издаването им са същите, с тази разлика, че не е необходима снимка.

Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на децата до 14 години важат за вътрешноградския автобусен, тролейбусен, трамваен транспорт в цялата страна, включително метрополитена.

Важно е да се знае, че липсата на такава карта задължава превозвача да таксува детето с цената на билета за превоз, с оглед на неговата застраховка!

По отношение на пътуването в междуселищния транспорт се запазва правото на децата от 0 до 7 години да пътуват с така наречените нулеви билети, а от 01.02.2024 г. пътуващите във възрастовата група от 7 до 14 навършени години могат да ползват 50 % отстъпка от цената на билета. За целта е необходимо при всяко пътуване да се представя копие на акт за раждане за удостоверяване възрастта на детето.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии