36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

КЕВР обсъжда цените на тока и на парното

Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната

“Потребителите могат да бъдат спокойни. Действително има динамика в цените, както на електрическата енергия, така и на природния газ, но тази динамика понякога води до известно, неголямо повишаване предвид краткия период до 30 юни, но може да доведе и до поевтиняване. Ние самите не можем да кажем в следващите 2 седмици как ще се променят цените, но при всички случаи отклоненията в цените, както на електрическата, така и на топлинната енергия ще бъдат съвсем приемливи.

Под 2% категорично. Вие знаете, че фактически цената, която средно определихме като повишение 1 процент и 39 стотни, но едновременно с това, пак да отбележа, че за трите ЕРП-та цените варират съобразно самите дружества, мрежи, потребители, енергия, която консумират. Така че, средното повишение ще бъде в тези граници. На второ място, позволявам си да ви кажа, че никога досега, поне в тези 10 години, откакто съм тук в КЕВР, не е било само толкова малко повишението в цената на тока.

Ще дам пример за последните 2 години. Миналата година беше 4,7%, по-миналата година 4,3%. И следващото, че това повишение е значително по-малко от годишната инфлация. По същество нашето решение за цената на електроенергията, а и на топлинната енергия се явяват антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната“, категоричен е Иван Иванов- председател на КЕВР.

предишна статия
Следваща статия
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии