29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Кои ще са депутатите от област Пазарджик?

След приключването на изборния процес, големият въпрос е кои ще да бъдещите депутати, избрани от област Пазарджик и как ще се разпределят осемте мандата за нашия избирателен район.

ГЕРБ-СДС печелят убедително с 29.04%. Очаква се те да имат 3-ма депутати от областта. Най-много гласове – 5 079 е събрал бившият областен управител и депутат в няколко народни събрания Стефан Мирев от листата на ГЕРБ-СДС. Той получава най-голямата преференциална подкрепа в област Пазарджик. След него се нарежда Дафинка Семерджиева, за която са гласували 4 876 души. Водачът на листата Екатерина Захариева получава подкрепата от 1779 гласа.

Избирателите отреждат второто място в областта за ДПС. Очаква се движението да изпрати в 50-тия парламент два представители от Пазарджишко – водачът на листата Искра Михайлова и Небие Кабак от Сърница. Очакванията са Михайлова да предпочете Европарламента, тъй като тя е част от евролистата на движението. Тогава мястото ѝ в Народното събрание ще заеме Осман Мурадов от Нова махала. Той е част и от настоящия парламент.

Резултатите от вота отреждат за Възраждане 1 депутатско място от областта. Това се очаква да бъде водачът Стоян Таслаков, който е събрал и 1 444 лични гласа.

Коалицията ПП-ДБ също ще има един представител от областта. Това ще бъде Ивайло Шотев, който водеше листата.

БСП също ще получи 1 мандат – 1 157 души са дали своя глас за водача на БСП Драгомир Стойнев. На втора позиция се нарежда Петя Цанкова с 800 гласа. Все още не е ясно кой от двамата ще заеме място в парламента, защото Стойнев е водач и в Стара Загора и ако предпочете да влезе от този избирателен район, Петя Цанкова ще заеме неговото място.

Прогнозите на този етап са неофициални. ЦИК предстои да обяви имената на новите народни представители на 16 юни.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии