29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

КЗК установи ограничения на конкуренцията в нормативната уредба за дейността на екскурзоводите

Комисия за защита на конкуренцията прие становище по застъпничество за конкуренцията, с което установи, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите съдържа ограничения на конкуренцията.

Изискването за правоспособност за предоставяне на екскурзоводски услуги ограничава конкуренцията, като може в някаква степен да стесни броя на участниците на пазара, в резултат на което да бъдат завишени цените.

В същото време, тази бариера за навлизане на пазара не е оправдана, тъй като не гарантира качеството на предоставяните услуги. Освен това, самата професия не изисква въвеждането на специални мерки за защита на потребителите, тъй като тези услуги не са определящи за здравето и живота им.

КЗК установи също, че отделните елементи на изискването за правоспособност – образование, практическа подготовка и изпит, представляват неоправдани бариери за навлизане на пазара на екскурзоводски услуги. Възможностите за покриване на изискването за образование са толкова широки и разнообразни, че няма как всяка от тях да гарантира наличието на необходимите знания.

Екскурзоводската професия не е сред тези, при които е необходима практическа подготовка, поради това, че има риск в резултат на недостатъчно доброто им осъществяване да настъпят сериозни вреди за потребителите. Изпитът за придобиване на правоспособност изисква твърде широки знания, които може да не са необходими за организиране на конкретните туристически обиколки.

За екскурзовода е важно да е запознат с туристическите обекти в населените места, в които осъществява дейност, а не с всички туристически обекти в страната и свързаните с тях подробни исторически и други данни. Анализът на отделните елементи на изискването за правоспособност потвърждават, че то не е оправдано и необходимо. Всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град и да подготви екскурзоводска беседа, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара.

Следователно въпросът кой да остане на пазара трябва да бъде решен от естествените пазарни механизми на търсенето и предлагането, а не от регулация.

КЗК счита, че предвиденият регистрационен режим не е оправдан, тъй като същият не засяга защитата на обществено значим интерес, а единствено цели предоставяне на публична информация. В същото време, регистърът не би могъл да предостави информация на потребителите, от която те да могат да направят информиран избор на екскурзовод, поради стеснения обхват от данни, които се съдържат в него.

Обстоятелството, че съществуващите участници на пазара към момента на регулиране на професията не се считат за по-малко подготвени от тези, които са преминали изпит за правоспособност е още едно доказателство, че изпитът за правоспособност не допринася за качеството на екскурзоводските услуги и съответно новонавлизащите участници на пазара неоправдано са поставени в непривилегировано положение спрямо съществуващите участници на пазара при въвеждането на регулиране, което представлява ограничение на конкуренцията.

КЗК е на мнение, че забраната за чуждестранни водачи да осъществяват функциите си извън превозното средство води до ограничение на конкуренцията на територията на страната. Премахването на тази забрана би било от съществена полза за потребителите при избор на туристически услуги и получаването на качествено обслужване.

Становището на КЗК е в унисон със Съобщението на ЕК от 2021 г., което препоръчва на всички страни членки, които регулират тази професия, да обмислят дали регулирането на екскурзоводските услуги е оправдано и пропорционално.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии