23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Ловци излязоха на протест в Нова махала

Напрежение между ловците от Батак и Нова махала и ДЛС „Борово“

Държавното ловно стопанство „Борово“ официално поиска да получи за стопанисване 940 хектара от ловно-рибарското сдружение Батак. Това са част от териториите в подножието на  връх „Баташки снежник“. 

В писмо от 3-ти юни са посочени и конкретни мотиви –  констатирани убити животни, бракониери с оръжие и боеприпаси без  разрешително за лов и дори заплахи към стопанството от страна на жители  на Батак и село Нова махала. Твърдения, които ловците определят като неверни.

“За 15 години, откакто стопанисваме тези площи, имаме само едно единствено нарушение, но ние сме взели мерки и сме изключили човека, който го е направил. Стремим се да опазваме дивеча, да го съхраним и да го стопанисваме правилно”, коментира Петър Милев – предс. на ЛРД „Батак“.

“В писмото на стопанството се посочва, че имаме убити животни по начин на бракониерство. Всеки ловец има телефона, с който може да снима. И ако наистина има такова нещо, то първата му работа е да снима животното. Нека да покажат една снимка”, посочва ловецът Вальо Найчев.

“Нека да кажат кой са хванали? Кой ловец са уловили в грешка. Организиран ловец не би направил такова нещо”, заяви пред екипипа ни Петър Янев.

В официалното писмо директорът на ловното стопанство твърди, че преди време са били убити 2 благородни елена и има данни, че е замесена ловната дружинка дружинка.

Недоволството на ловците обаче и създалото се напрежение провокира промяна в позицията на Държавното стопанство и от там оттеглиха искането си.

“Не искаме да вземаме техни територии, не искаме. Отказахме се от намеренията си защо се получи  напрежение”, коментира пред Телемедиа инж. Пламен Джиханов – директор на ТП ДЛС „Борово“.

И местната власт надигна глас в подкрепа на ловците.

“Изцяло съм в подкрепа. Заставам зад ловците, защото са прави в искането си. Затова и директорът така лесно се извини, че е допуснал грешка с писмото си. Трябвало е преди това да седне и да разговаря с тях”, заяви Ерхан Саатчъ – кмет на с. Нова Махала.

Днес директорът на ДЛС „Борово“ официално оттегли молбата си до Държавното предприятие в Смолян. Дали повод за създалото се напрежение е конфликт или зад  искането на стопанството стоят други интереси – предстои да разберем.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии