27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Метеорологичната зима отстъпва пред пролетта

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Голяма е вероятността месец февруари да е един от най-топлите месеци февруари в България, както и в много други страни в Европа, от началото на регулярните метеорологични измервания през 1890 г., или поне от 1930 г. насам, според експертите от НИМХ.

От института посочиха, че до 24 февруари няма нито един леден ден, т.е. такъв с отрицателни дневни температури (изключвайки планините). В оставащите дни от метеорологичната зима няма изгледи за зимни прояви на времето. Но кога ще дойде пролетта?

Кога настъпва метеорологичната пролет?

Началото ѝ е свързано с развитието на циркулационните процеси, следени от нас, метеоролозите. Новият сезон започва в петък, на 1 март 2024 г. в 00 часа и продължава точно три месеца (както всички останали метеорологични сезони) – до 1 юни 2024 г. в 00 часа, когато настъпва лятото. Нека си припомним, че миналата година два от пролетните месеци – април, май, и първият летен – юни, бяха онези месеци от 2023 г., в които имахме отрицателни отклонения от климатичните норми. Месец март на 2022 г. е един от най-студените месеци март за последните 26 години.

Кога настъпва астрономическата пролет?

Тук се намесват астрономическите фактори. Астрономическото (календарно) начало на пролетта е популярно за хората (и децата знаят и отбелязват с празници в детската градина началото на пролетта на 22 март) и зависи от позицията на Слънцето. Тъй като Земята е наклонена към Слънцето, точката, в която слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земната повърхност по обед, се премества през годината от юг на север и обратно при обиколката на Земята около Слънцето. За нас, в Северното полукълбо, това е точката на пролетното равноденствие или тази част от годината, в която денят се изравнява с нощта и след това продължава да нараства. Тази година това ще стане в сряда, на 20 март в 05:06 ч. българско време.

Защо метеорологичната и астрономическата пролет се различават?

Това различие идва от времето, преди компютрите да станат част от ежедневието ни, още от средата на XX век, тъй като статистическата оценка по месеци е била по-лесна. Освен това – особено напоследък – връзката на метеорологичните сезони и климата е по-интригуваща, отколкото тази на климата и астрономическите сезони (тук нещата са тривиално ясни, поне на този етап).

Тази година ефектът от настъпването на пролетта е предизвестен и от твърде топлия януари, и от много топлия, особено в Северна България, февруари.

Източник:НИМХ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии