26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

Над 5 000 СИК са предали протоколи без грешки и ще получат бонус

Има твърдения, че 85% от изборните протоколи са сбъркани.

Не знам от къде дойде това число и в крайна сметка въз основа на решението на ЦИК за предоставяне на 25 лева на всеки член на СИК, която е предала протокол без грешки, изискването беше при предаването в изчислителния пункт на РИК при първото въвеждане на данните да няма грешки в протокола и това са условията за предоставяне на тези допълнителни средства.

5100 към момента са секционните избирателни комисии на които ще бъдат изплатени тези средства. Това коментира в студиото на „Денят започва“ заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки и ще получат бонуса от 25 лева, поясни Матева и допълни:

„Но продължават все още при нас да пристигат писма и информация, че има още такива секционни избирателни комисии. Така, че продължаваме да проверяваме и ще се увеличава този брой. Възложили сме и на РИК-овете да извършат проверка по райони, така че това са почти половината – 45% от всички СИК-ове в страната и са предали верни протоколи.“

Над 85% сгрешени изборни протоколи в Пловдив
Тя подчерта още, че не 85% от протоколите са сгрешени. При направен анализ от страна на ЦИК са установени около 8000 грешки в протоколите от изборите за Народно събрание, докато на изборите през април 2023 г. са били 14 700 грешки.

Най-честите грешки, които установяват в ЦИК са при разнасянето на преференциите, каза още Росица Матева и даде пример:

„Ако една партия има 10 гласа, 6 избиратели са гласували с преференция за някой кандидат, останалите 4 гласа трябва да бъдат записани в полето без преференции. Това страшно много обърква секционните избирателни комисии. Не ги записват там или записват всички действителни гласове, дадени за партии и коалиции, освен тези, които са и така се получава грешка.“

Другата най-честа грешка е била при събирането на действителните гласове за партии и коалиции – и в частта на хартиените бюлетини, и в частта на машинните бюлетини, като СИК-овете са включвали и гласовете „не подкрепям никого“.Пожарникарите са загасили 88 пожара в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР на сайта си. Екипите на пожарната са реагирали на 134 сигнала за произшествия.

С материални щети са 13 пожара, 2 от които в жилищни сгради.

При пожарите няма загинали и пострадали хора.

Извършени са 39 спасителни дейности и помощни операции, 3 от които при катастрофи.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии