27.8 C
Пазарджик
събота, 13 юли, 2024

Новият вариант на Ковид-19 – Флирт препълни болниците в Гърция

Според здравните власти тази мутация е по-заразна, отколкото предишните

Властите в Гърция предупреждават за увеличено разпространение на новия вариант на Ковид-19. Протичането на заразата е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно.

Броят на постъпващите в болница се е увеличил. Само за един месец, от май до юни, хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам Флирт, се е удвоила.

Според здравните власти тази мутация е по-заразна, отколкото предишните, но няма вероятност това да доведе до натиск върху здравната система на страната.

„Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 64 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко“, коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони.

Все още няма данни дали вариантите на Флирт са по-тежки и как симптомите се променят. Тъй като всеки организъм е различен и симптомите на дадено лице и процесът на заболяването зависят по-малко от щама и повече от имунната система и здравето като цяло.

„Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите“, добави Пагони.

Според експертите съществуващите ваксини покриват новите мутации на Flirt, информира Bulgaria On Air.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии