25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Областният щаб с мерки срещу наводнения

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Общият брой на язовирите в област Пазарджик е 99

Ръководители и представители на институции представиха докладите си пред Областния управител Валентина Кайтазова за изпълнение на заповед №РД-33/22.02.2024 г., относно предприетите превантивни мерки за защита от вредното въздействие на водите и недопускане на бедствени ситуации през сезона на пролетното пълноводие на територията на област Пазарджик.

Общият брой на язовирите в област Пазарджик е 99 бр. През изминалата година са извършени общо 107 проверки на място и документално на техническото и експлоатационно състояние.

Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади” стопанисва следните големи язовири: Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк, Широка поляна. Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места разположени под язовирните стени, Басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район и ОЦ на РДПБЗН- Пазарджик. Извършва се ежедневно измерване на водното ниво на всички водохранилища и се поддържат съответните безопасни обеми.

Напоителни системи – клон Тополница стопанисват язовирите: Тополница, Малка Мътница и Виноградец. Контролните обеми, определени от МОСВ се наблюдават и поддържат ежедневно. Аварийните планове са актуализирани, извършена е проверка на аварийната техника, аварийните групи и аварийните складове. Извършена е проверка на участъците от защитните диги и е осигурена проводимостта на реките, стопанисвани от дружеството.

Общо 60 са язовирите на територията на област Пазарджик, стопанисвани от общините, като с най-много язовири са общините Панагюрище – 21 бр., Стрелча- 12 бр. и общ. Пазарджик – 12 бр. След извършените проверки основните констатирани неизправности са свързани с наличието на дървесна и храстовидна растителност по откосите на язовирните стени, силна ерозия на водния откос, филтрация, неизправни основни изпускатели. На собствениците са дадени предписания за отстраняването им.

Върху речните участъците подлежащи на почистване, попадащи извън регулационните граници на населените места, се извършват предварителни огледи от междуведомствена комисия назначена със заповед на Областен управител, която определя видовете дейности за поддържане на нужната проводимост на реката. През 2023 год., са почистени около 45 км., които включват участъци от реките Марица (с. Габровица, с. Момина Клисура и с. Сестримо), Яворица (с. Церово), Луда Яна (с. Цар Асен, с. Сбор и с. Росен), Калаващица (гр. Стрелча и с. Дюлево), р. Стрелчанска Луда Яна (гр. Стрелча), р. Марица (гр. Пазарджик, с. Синитово и частично в с. Мирянци), р. Луда Яна (гр. Панагюрище и с. Бъта), р. Луда Яна (с. Попинци).

На днешното заседание беше взето решение да бъде актуализиран Областният план за защита при бедствия – част Наводнение, поради приемането на План за управление на риска от наводнения за Източнобеломорски район (2022-2027г.).

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии