Подходящо ястие за трапезата на Никулден
Ако търсите изискана и вкусна рецепта за празнична вечеря на Никулден, този шаран, пълнен с лук и орехи, е перфектният избор.
Със своята ароматна плънка, богата на ядки и свежа зеленина, това ястие ще донесе уют и удоволствие на трапезата. Предлага се лесно за приготвяне и е чудесно допълнение към специални поводи и семейни събирания.
Необходими продукти:
1 кг шаран
1/2 ч. чаша олио
4-5 глави лук, нарязани на филийки
1/2 връзка магданоз
1/4 кг едро счукани орехови ядки
1 ч. лъжичка черен пипер
Сол на вкус
Начин на приготвяне
Измийте шарана добре и го почистете, като премахнете перките, люспите и вътрешностите.
В загрято олио запържете нарязания на филийки лук, докато омекне, и го свалете от огъня.
Към запържения лук добавете ядките и хайвера от шарана, предварително нарязани на дребно, нарязания магданоз, счуканите орехови ядки, черния пипер и солта. Разбъркайте добре сместа.
Напълнете шаранa с приготвената смес и го зашийте, за да не изтече плънката по време на печенето.
Печете шарана на умерено силна фурна до златисто и готовност, като време за печене може да варира в зависимост от размера на рибата, информира Bulgaria On Air.