15.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

Ще има ли изнесено обучение на Тракийския университет в Пазарджик?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Един от проблемите с обезлюдяването в Пазарджик може да се разреши, като младите хора получат шанс да продължат своето обучение в областния град и след като завършат училище, сподели кметът Петър Куленски на форум организиран, за да бъде представена възможност за изнесено обучение. Участие в него взеха ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, областният управител Валентина Кайтазова, директори на училища и лечебни заведения от област Пазарджик.

Нашето желание е младите хора да остават в своя роден регион, да остават в Пазарджик. За да се случи това ние трябва да им създадем условия те да поискат да останат тук, да продължат своето образование. Благодаря на проф. Ярков и Тракийския университет, че те бяха едни от първите, които осъществиха контакт с нас и ни предложиха едно партньорство, дългосрочно такова, с което ние, всъщност да привлечем студенти на Тракийския университет, които да се обучават в Пазарджик. Така нареченото изнесено обучение, посочи Петър Куленски.

Областният управител обеща подкрепа от страна на държавата, каквато бе оказаната при осъществяването на изнесено обучение на медицински сестри в бившия Учителски институт в Пазарджик:

Вече трета година се провежда такова обучение, защото лечебните заведения ни убедиха, че имат необходимост от средни медицински кадри. Тогава държавата предостави на общината безвъзмездно учебния комплекс, някогашния учителски институт и сега там, в една част от тази база, се провежда обучение на средни медицински кадри. Колко хубаво би било ако ние успеем да създадем условия, разбира се и провокираме интереса от страна на нашите зрелостници, които имат желание да се обучават по съответните специалности да го правят на територията на град Пазарджик. В трудните икономически условия, в коити живеем, считаме, че обучение близо до дома е една добра възможност, от която могат да се възползват нашите зрелостници.

Пред присъстващите проф. Ярков презентира дейността на Тракийския университет и посочи, че вече има създадена практика на изнесено обучение.

Тук можем много от нещата можем да ги надградим при вас. Сигурно знаете, че имаме много силна педагогика. Виждам, че много от пазарджишкия район учители вдигат совите ПКС-та при нас, сподели проф.Ярков.

По време на срещата се получи полезна дискусия, в която всяка от страните изложи своите виждания. Предстои обаче процес, в който трябва се проучат нуждите на завършващите средно образование преди да се пристъпи към осъществяване на изнесено обучение.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии