36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Ученици се запознаха с детското правосъдие

Съвместно обучение на Административен съд – Пазарджик и Комплекса за социални услуги за деца и семейства гр. Пазарджик  

„Детско правосъдие. Щадящи процедури за изслушване на деца свидетели или жертви на насилие“

„Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) гр. Пазарджик се проведе поредната лекция за учебната 2023/2024 г. с осмокласниците от паралелка „Съдебна администрация“ на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик – партньор на съда в образователната програма.

Лектори на темата „Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление. Щадящи процедури за изслушване на деца свидетели или жертви на насилие“ бяха Стефка Найденова – ръководител сектор „Работа с деца и семейства“ и психологът Петя Пайтакова от екипа на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. На срещата присъства и заместник-председателят на съда Десислава Кривиралчева.

Госпожа Найденова разказа на учениците историята за създаването на първата в България специализирана стая за изслушване на непълнолетни участници в правни процедури, известна като „Синя стая“, която е открита именно в гр. Пазарджик. Експертите разясниха, че това е щадяща процедура, която предоставя възможност в спокойна и предразполагаща детето обстановка да се проведе разпит от обучен за целта специалист, чрез използване на различни техники, съобразно възрастта на детето и избягване на контакт с обвиняемите, което спомага за даването на по-подробни показания и надеждна информация. Учениците научиха и за другите видове услуги, които се предоставят в Центъра за обществена подкрепа, звено „Спешен прием“ и звено „Майка и бебе“.

Под ръководството на домакините от КСУДС гимназистите се запознаха отблизо с процедурата по изслушването на деца в „Синята стая“, за посещението, в която те самите проявиха желание.

В заключение, експертите подчертаха, че децата са най-ценното нещо за своите родители и обществото, и грижата за тяхна безопасност и психичното им здраве, както и защитата на правата им е от първостепенно значение за всички. В края на срещата учениците получиха и информационни материали от КСУДС.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии